21 Mar 2014 0 comments

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese -

524274_3030354520900_243932245_n







Bahan-bahan:



  • 1 paket spaghetti (San Remo)

  • 1 tin Prego Tradisional

  • 1 tin kecil tomato puree (Kimball)

  • 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)

  • 4-5 batang sosej (potong kecil2..jgn hancur..)

  • 1 labu bawang India - potong dadu (yg wrna kuning tu..kalau tak da..bwg besar pun boleh)

  • 4-5 ulas bawang putih - potong dadu kecil2

  • 2-3 batang saderi - ptong dadu kecil2

  • cendawan butang - hiris nipis2

  • 1 biji tomato - potong dadu

  • lada hitam

  • garam/gula

  • ajinamoto (optional)

  • 2-3 sudu tepung jagung

  • minyak masak & air

  • hiasan : hirisan carrot & brokoli rebus




Cara-cara



  1. Rebus spaghetti dalam air yg mendidih banyak. masukkan sedikit garam.minyak masak. rebus sampai lembut.. lepas tu tos kan air nya.. bilas sekali lalu dengan air sejuk..

  2. Panaskan minyak.. tumis bawang India & bawang putih sehingga kekuningan

  3. Masukkan daging cincang.. goreng sedikit garing.. kemudian masukkan sosej & batang saderi.. biar kan sekejap..

  4. Masukkan sos Prego, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1 ke 2 tin sos Prego tu).. tunggu mendidih..

  5. Masukkan cendawang butang & tomato..

  6. Masukkan garam secukup rasa. masukkan lada hitam sesedap rasa.. kalau nak pedas..boleh taruh banyak..

  7. Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah.. sampai tahap pekat yang dikehendaki..

  8. Rasa.. kalau dah sedapppp.. boleh di hidangkan dengan hirisan carrot & brokoli rebus - MyResepi







Spaghetti Bolognese shared from shaed

Republish by The CC Resepi
20 Mar 2014 0 comments

Jus kedondong asam boi

Jus kedondong asam boi -
Pokok kendondong di rumah saya ni sentiasa berbuah . Buah kendondong madu sedap dimakan macam tu saja atau boleh juga dibuat jus . Yummy alhamdulillah sangat sedap jus kedondong ni..






BAHAN-BAHAN :



20 biji buah kendondong masak ranum

8-10 biji asam boi - boleh tambah

air masak secukupnya

gula secukup rasa

ais



CARA BUAT JUS :



Kupas semua kulit buah kendondong dan diambil isi buah , ambil semua isi asam boi . Masak air secukupnya bersama gula untuk dibuat air gula , ketepi kan dulu .Masukkan buah kendondong bersama asam boi ke dalam blender dan masukkan air secukupnya . Kisar sampai buah kedondong dan asam boi hancur dan sebati dgn air . Tuangkan jus kedondong ni dlm jug kemudian boleh la ditambah air gula secukupnya . Hidangkan jus kedondong dengan air .





Jus kedondong asam boi shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
 
;