31 Jan 2016 0 comments

Pajeri Terung Kelantan

Pajeri Terung Kelantan -

Pajeri Terung Kelantan

Bahan-bahan :

Bahan-bahan (Ingredient)



Bahan Tumis

Bahan-bahan (Ingredient)


Bahan Kisar Halus

Bahan-bahan (Ingredient)




Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, goreng terung hingga lembut.  Angkat dan ketepikan.
  2.  Ambil sedikit minyak gorengan tadi dan tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.  Masukkan rempah 4 sekawan dan tumis sebentar.
  3. Masukkan bahan kisar dan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa, kerisek dan santan.  Perasakan dengan garam dan gula melaka.
  5.  Bila kuah mengelegak masukkan terung yang di goreng tadi.  Reneh hingga kuah pekat.

Pajeri Terung Kelantan


Pajeri Terung Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Jan 2016 0 comments

Ayam Varuval

Ayam Varuval -

Resepi Ayam Varuval
Sumber :  Kalaivani VJ

Bahan-bahan :  
1 ekor ayam - potong saiz sesuai

Pes bawang putih dan halia**
15 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit minyak
- Kisar halus dan bahagi kepada 2 bahagian, 1/2 untuk perapan dan 1/2 untuk tumisan

Bahan Perapan
2 sudu besar pes bawang putih**
1 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam

Gaul ayam bersama bahan perapan selama 1 jam.  Kemudian goreng hingga keperangan.  Angkat dan ketepikan.

Bahan Goreng 

Bahan-bahan (Ingredient)

- Panaskan minyak, goreng semua bahan hingga garing.  Tos dan ketepikan.

Bahan Tumis

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih halia, bawang besar, tomato dan serbuk cili.  Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan bahan goreng dan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan garam dan gula. Tidak perlu ditambah air.
  3. Ayam Varuval sedikit manis rasanya. Gaul rata dan biarkan merenih seketika.


Ayam Varuval


Ayam Varuval shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;