27 Jan 2016

Ayam Varuval

Ayam Varuval -

Resepi Ayam Varuval
Sumber :  Kalaivani VJ

Bahan-bahan :  
1 ekor ayam - potong saiz sesuai

Pes bawang putih dan halia**
15 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit minyak
- Kisar halus dan bahagi kepada 2 bahagian, 1/2 untuk perapan dan 1/2 untuk tumisan

Bahan Perapan
2 sudu besar pes bawang putih**
1 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam

Gaul ayam bersama bahan perapan selama 1 jam.  Kemudian goreng hingga keperangan.  Angkat dan ketepikan.

Bahan Goreng 

Bahan-bahan (Ingredient)

- Panaskan minyak, goreng semua bahan hingga garing.  Tos dan ketepikan.

Bahan Tumis

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih halia, bawang besar, tomato dan serbuk cili.  Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan bahan goreng dan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan garam dan gula. Tidak perlu ditambah air.
  3. Ayam Varuval sedikit manis rasanya. Gaul rata dan biarkan merenih seketika.


Ayam Varuval


Ayam Varuval shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;