Sambal Bendi
Resipi Asal : Chef Hanieliza
Bahan-bahan
Bahan-bahan (Ingredient)
Bahan Kisar
Bahan-bahan (Ingredient)
Air yang di campur ketulan ais
Cara Penyediaan :
1. Rebus bendi bersama air, garam dan minyak hingga lembut. Toskan dan masukkan bendi ke dalam air ais untuk memberhentikan prosess masak dan mengekalkan kelembutan dan kerangupan bendi.
2. Biarkan selama 5 minit dan toskan. Susunkan dalam pinggan hidangan dan belah sedikit di tengahnya untuk di isi sambal.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam dan gula secukupnya dan kacau rata.
5. Isikan ke dalam bendi atau tuang ke atasnya untuk hidangan.
Sambal Bendi
Sambal Bendi shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment