Panduan Hidangan Istimewa Resepi Kek Lapis Dua Rasa yang juga dikenali Kek Masam Manis Berlapis. Cara menyediakan Kek Lapis Dua Rasa dan Panduan Hidangan Kek Paling Sedap. Resepi Kek Lapis Dua Rasa, Citarasa Moden dan Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kek dan Kuih Muih Tradisional dengan sentuhan Moden. Dengan rasa hormat dan gembira, terimalah Resepi Kuih dan Kek Lapis Dua Rasa untuk dinikmati seisi keluarga.
Resepi Kek Lapis Terkini |
Bahan-Bahan Kek Lapis Dua Rasa
- 20 bungkus asam manis (bentuk bulat warna merah)
- 300 gram serbuk roti atau Biskut Marrie (ikut suka jenis roti)
- 200 gram gula halus
- 10 biji telur ayam (asing putih dan kuning)
- 400 gram buttercup
- 1 tin susu pekat
- Serbuk koko
Cara Menyediakan Kek Lapis Dua Rasa
- Putih telur dipukul bersama gula hingga kembang dan Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.
- Dalam bekas lain pukul mentega bersama susu pekat hingga kembang.
- Masukkan adunan telur ke dalam mentega tadi dan serbuk roti, kacau hingga sebati.
- Bahagi kepada 2 adunan, satu di biarkan dan satu di masukkan serbuk koko atau perwarna.
- Loyang dipanaskan dan masukkan satu senduk adunan koko dan kukus hingga masak.
- Susun asam manis di atas lapisan tadidan masukkan adunan kedua.
- Masak hingga habis, seakan sama seperti membuat kuih lapis.
Tips Resepi Kek Lapis
Loyang Hitam digunakan untuk hasilkan Kek Lapis terbaikPenutup Periuk dibalut dengan Aluminium Foil agar atas Kek Lapis tidak lembab
Koleksi Resepi Kek Melayu Tradisional
Cara menyediakan Kek dan Kuih Muih Tradisional Tempatan. Resepi Kek Lapis Dua Rasa atau Kek Masam Manis Berlapis. Masakan Kuih Muih Tempatan dan Tips Resepi. Panduan Hidangan Kek Lapis Dua Rasa. Selamat mencuba. #Resepi #Kek #Kuih
2 comments:
kek ni sedap..selalu makan rumah orang kawin..tapi agak remeh sebab terpaksa masak selapis2 kan...anyway nak cubala..sbb dah resepi d sini..thanks sbb share
Pendapat saya serbuk roti yang memainkan peranan utama
Post a Comment