Bahan A :
- 1 kg ikan kembung -direbus & diambil isinya
- 500 gram ikan parang / ikan tenggiri -direbus & ambil isinya
- (ambil air rebusan ikan) - sebahagian utk mengisar bahan A, sebahagian lagi utk dicampur ke dalam kuah laksa)
- 500 gram udang basah -direbus dan diambil isinya
- (air rebusan udang: basuh & goreng sikit kulit udang barulah direbus kulit itu dgn 1 mangkuk besar air)
- 3 keping ikan kurau masin
- 4 sudu besar udang kering } direbus bersama udang basah
- 1 genggam ikan bilis} direbus bersama udang basah
- Kesemua Bahan A dikisar menggunakan air rebusan ikan tadi.
Bahagian B :
- 20 tangkai cili kering
- 15 ulas bawang merah
- 10 ulas bawang putih
- 10 batang serai
- 4 cm halia
- 4 cm lengkuas
- 2 cm kunyit
- 1/2 keping belacan
- 9 sb ketumbar
- 3 sb jintan putih
- 3 sb jintan manis
- 1 peket kecil kerisik ( saya tambah sendiri )
Kesemua bahan B di atas dikisar halus. Bahan C :
- 1 kepal/genggam asam jawa
- 1 cawan air - air asam jawa
- (kalau tak mahu guna asam jawa boleh guna asam keping 5-6 keping atau ikut rasa masam masing-masing)
- 2 biji kelapa parut - diambil santan pekatnya (boleh gunakan santan kotak)
- 3 sb gula melaka
- 1 mangkuk besar air rebusan udang dan air rebusan ikan (ikut kepekatan masing-masing)
- ajinomoto, gula, garam secukup rasa
- 1 paket rempah kari ikan (jika suka)
- Minyak secukupnya untuk menumis
- Spaghetti :
Direbus (dipintal menjadi seperti nombor 8) - Ulam-ulaman laksa :
- limau kasturi, taugeh, bawang besar, daun kesum, daun selasih, timun, jeruk chaipo (lobak asin) dan sambal belacan ( campur lada merah hidup, cili kering yang telah direbus, belacan & garam - kisar guna pengisar kering)
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan Bahan B hingga wangi.
2. Kemudian masukkan Bahan A dan kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dan kacau rata.
4. Didihkan dan masak sehingga molek pekatnya. Kepekatan kuah adalah mengikut citarasa masing-masing.
5. Apabila kuah telah masak, hidangkan bersama spaghetti serta ulam-ulamannya.
LAKSA JOHOR shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment