Bahan-bahan:
- 1 kg udang
Bahan tumis:
Bahan untuk pukul:
Cara:
1. Perap udang dengan sedikit garam,serbuk lada sulah dan sedikit serbuk kari.
2. Goreng 1/2 masak udang yang telah diperap tadi. toskan dan ketepikan
3. Bubuh minyak secukupnya yer.... jangan meladung2 cam nak goreng ayam KFC tau.Kemudian tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau dan wangi. Masukkan sedikit garam.
4. Kemudian masukkan udang yang telah digoreng...
kacau rata sehingga udang masak.
5. Kocak kan bahan2 pukul tadi menggunakan garfu sehingga kembang dan sebati.
6. Tuangkan ke dalam kuali. masa nie kena make sure kuali panas betul2 tau... then kacau hingga ia menjadi garing..
7. Nanti ia akan menjadi seperti ini.. pastikan garing atau kering yerp... nanti kita tak nak nestum kita tak rangup.
8. Tutup api. kemudian masukkan nestum... kacau sekejap sahaja. nanti nestum anda tidak garing kalau kacau lama2.
8. ok dah siap dan boleh dihidangkan masa panas2 dan rangup nie.
- 5 ulas bawang putih
10 biji cili api (sy campur2 nak kasi banyak warna,baru meriah.hihi)
2 tangkai daun kari
1 cawan nestum
Bahan untuk pukul:
- 3 biji telur
4 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung beras
1/2 cawan susu
sedikit garam
sedikit lada sulah
kemudian rai tambahkan sedikit serbuk kari
Cara:
1. Perap udang dengan sedikit garam,serbuk lada sulah dan sedikit serbuk kari.
2. Goreng 1/2 masak udang yang telah diperap tadi. toskan dan ketepikan
3. Bubuh minyak secukupnya yer.... jangan meladung2 cam nak goreng ayam KFC tau.Kemudian tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau dan wangi. Masukkan sedikit garam.
4. Kemudian masukkan udang yang telah digoreng...
kacau rata sehingga udang masak.
5. Kocak kan bahan2 pukul tadi menggunakan garfu sehingga kembang dan sebati.
6. Tuangkan ke dalam kuali. masa nie kena make sure kuali panas betul2 tau... then kacau hingga ia menjadi garing..
7. Nanti ia akan menjadi seperti ini.. pastikan garing atau kering yerp... nanti kita tak nak nestum kita tak rangup.
8. Tutup api. kemudian masukkan nestum... kacau sekejap sahaja. nanti nestum anda tidak garing kalau kacau lama2.
8. ok dah siap dan boleh dihidangkan masa panas2 dan rangup nie.
NESTUM BUTTER PRAWN shared from shaed
Republish by The CC Resepi