28 Jan 2015 0 comments

SAMBAL NENAS IKAN TONGKOL

SAMBAL NENAS IKAN TONGKOL -



Bahan-bahan:


  • 5 batang cili merah *

    9 batang cili api *

    5 biji bawang kecil *

    1 biji bawang putih *

    sedikit belacan *

    air asam jawa

    1 mangkuk nenas - potong ikut suka

    4 ketul ikan tongkol - digaram kunyit dan digoreng

    garam, gula dan perasa secukupnya


Cara:

1. Kisarkan bahan-bahan bertanda * dengan air asam.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Lagi lama lagi sedap.

3. Tambahkan perasa, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.

4. Masukkan ikan tongkol goreng dan nenas yang dipotong dan gaul sebati.

5. Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.





SAMBAL NENAS IKAN TONGKOL shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

AYAM MASAK SERAI

AYAM MASAK SERAI -



Bahan-bahan:


  • 1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan

  • 6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)

  • 2 keping asam gelugor

  • Garam dan kunyit

  • Bahan untuk di kisar:

  • 6 biji bawang merah

  • 1 labu bawang besar

  • 4 ulas bawang putih

  • sebesar ibujari halia

  • 20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus


Caranya:


  1. Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak

    Angkat ayam dan toskan minyaknya

    Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan serai dan goreng lagi

    Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.

    Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.

    Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit.







AYAM MASAK SERAI shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;