30 Jan 2015 0 comments

Daging goreng kunyit

Daging goreng kunyit -
Alhamdulillah sangat sedap daging yang di goreng macam ni , resepi saya dapat dari internet dan saya ubah suai ikut selera kami sekeluarga . Daging ni di goreng cara resepi dari Kelantan , memey sedap....





BAHAN-BAHAN:



400 grm daging batang pinang


1 biji bawang besar

serbuk kunyit secukupnya

garam secukup rasa







BAHAN DIMAYANG NIPIS :







2 ulas bawang putih ( saiz besar )



1 inci halia







CARA MEMASAK:







1) Bersihkan daging dan potong kemudian digaul dengan garam serta kunyit secukupnya dan di ketepikan sekejap dalam 10 minit . Masukkan daging dalam kuali dengan 1 cawwan air kemudian biarkan daging masak sampai empuk dan air rebusan tinggal sikit ( hampir kering ) kemudian tolak semua daging tepi dan masukkan 5 sudu besar minyak masak ke dalam kuali dan biar sampai minyak panas dan tumiskan halia serta bawang putih tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum . Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangkan daging goreng kunyit ni .





















Daging goreng kunyit shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
28 Jan 2015 0 comments

IKAN BAKAR SAMBAL PETAI

IKAN BAKAR SAMBAL PETAI -



BAHAN-BAHAN:


  • 3 ekor ikan kembung

  • 100gm petai

  • 4 biji bawang merah | dikisar

  • 3 ulas bawang putih | dikisar

  • 2sm kunyit hidup | dikisar

  • 2sm halia | dikisar

  • 3 sudu makan cili kering kisar

  • Sedikit garam

  • Beberapa helai daun pisang |untuk membungkus


CARA MEMASAK:

1. Kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit hidup dan halia hingga sebati.

2. Sapukan bahan kisar di atas ikan bersama petai. Ratakan.

3. Bungkus kemas dengan daun pisang dan bakar selama 10 minit.

4. Sedia dinikmati.

* Taburkan sedikit garam ke atas sapuan sambal dan petai supaya naik rasanya.





IKAN BAKAR SAMBAL PETAI shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;