6 Mar 2015 0 comments

REsepi Mi BAndung

REsepi Mi BAndung -





JOm TEngok REsepi Mi BAndung





BAHAN2NYA:


  • 1 peket mi kuning ( dicelur )

  • 5 ulas bawang putih diblend

  • 1 ulas bawang besar diblend

  • 3 sudu besar cili giling

  • 10 ekor udang sederhana besar ( ikut citarasa anda )

  • 3 ekor sotong sederhana besar ( ikut citarasa anda )

  • 2 sudu besar udang kering (diblend )

  • 5 cawan air rebusan daging ( nak letak air biasa bole jugak )

  • 5 sudu sos cili

  • 2 sudu sos tiram

  • sedikit sayur sawi

  • 1 peket fishball

  • 1 sudu kicap manis

  • sedikit garam dan gula


CARA2 MEMBUATNYA


  1. Tumis bawang putih.bawang besar.cili giling

  2. Masukkan udang kering

  3. Masukkan udang dan sotong

  4. Masukkan air rebusan daging

  5. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis

  6. Masukkan fishball

  7. Perasakan dengan garam dan gula

  8. Masukkan sayur sawi


Nak hidang>> masukkan mii kuning yang dah dicelur ke dalam pinggan n then tuangkan kuah ..ok dah bole makan.





REsepi Mi BAndung shared from shaed

Republish by The CC Resepi
5 Mar 2015 0 comments

RESEPI ROTI SARANG LEBAH

RESEPI ROTI SARANG LEBAH -



RESEPI ROTI SARANG LEBAH

Untuk doh


  • 2 cawan tepung gandum

  • 1/2 sudu kecil baking powder

  • 1/2 sudu kecil yis segera

  • 1/4 teh garam halus

  • 1 sudu besar gula halus

  • 1/4 cawan yogurt asli/plain

  • 1/4 cawan minyak zaitun

  • 1/2 cawan air suam

  • 1 biji telur (digunakan untuk sapu bahagian atas roti)


* sedikit badam hiris,kuaci,bijan putih,bijan hitam yang akan ditabur atas roti..



Cara membuat doh..


  1. Masukkan semua bahan kecuali telur...uli sehingga doh anda boleh tarik doh menjadi halus dan tidak koyak.

  2. Seterusnya ambil sedikit doh dan bulatkan pada saiz kecil-kecil.

  3. Selepas itu susun doh yang kecil2 tu ke dalam bekas yang sesuai.

  4. Biarkan doh tadi naik sekali ganda.

  5. Bila doh dah naik sekali ganda...sapu sedikit telur pada permukaan roti

  6. Tabur badam hiris, kuaci, bijan hitam.

  7. Lastly bolehlah dibakar pada suhu 160 C selama 20-25






Butterscotch


Bahan-bahan


  • 1/2 cawan gula perang

  • 1/2 cawan whipping cream (kalau tak ada letak susu cair pun boleh)

  • sedikit garam

  • 2 sudu besar mentega


Cara membuat sos butterscotch


  1. Cairkan mentega

  2. Masukkan gula perang.kacau sehingga berbuih

  3. Masukkan whipping cream dan garam.

  4. Siap


Nanti sos butterscotch tuang kat atas permukaan roti...TENGOK TU dah JADI ROTI BUTTERSCOTH kite..



RESEPI ROTI SARANG LEBAH shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;