5 Mar 2015

RESEPI ROTI SARANG LEBAH

RESEPI ROTI SARANG LEBAH -



RESEPI ROTI SARANG LEBAH

Untuk doh


  • 2 cawan tepung gandum

  • 1/2 sudu kecil baking powder

  • 1/2 sudu kecil yis segera

  • 1/4 teh garam halus

  • 1 sudu besar gula halus

  • 1/4 cawan yogurt asli/plain

  • 1/4 cawan minyak zaitun

  • 1/2 cawan air suam

  • 1 biji telur (digunakan untuk sapu bahagian atas roti)


* sedikit badam hiris,kuaci,bijan putih,bijan hitam yang akan ditabur atas roti..



Cara membuat doh..


  1. Masukkan semua bahan kecuali telur...uli sehingga doh anda boleh tarik doh menjadi halus dan tidak koyak.

  2. Seterusnya ambil sedikit doh dan bulatkan pada saiz kecil-kecil.

  3. Selepas itu susun doh yang kecil2 tu ke dalam bekas yang sesuai.

  4. Biarkan doh tadi naik sekali ganda.

  5. Bila doh dah naik sekali ganda...sapu sedikit telur pada permukaan roti

  6. Tabur badam hiris, kuaci, bijan hitam.

  7. Lastly bolehlah dibakar pada suhu 160 C selama 20-25






Butterscotch


Bahan-bahan


  • 1/2 cawan gula perang

  • 1/2 cawan whipping cream (kalau tak ada letak susu cair pun boleh)

  • sedikit garam

  • 2 sudu besar mentega


Cara membuat sos butterscotch


  1. Cairkan mentega

  2. Masukkan gula perang.kacau sehingga berbuih

  3. Masukkan whipping cream dan garam.

  4. Siap


Nanti sos butterscotch tuang kat atas permukaan roti...TENGOK TU dah JADI ROTI BUTTERSCOTH kite..



RESEPI ROTI SARANG LEBAH shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;