RESEPI ROTI SARANG LEBAH
Untuk doh
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil yis segera
- 1/4 teh garam halus
- 1 sudu besar gula halus
- 1/4 cawan yogurt asli/plain
- 1/4 cawan minyak zaitun
- 1/2 cawan air suam
- 1 biji telur (digunakan untuk sapu bahagian atas roti)
* sedikit badam hiris,kuaci,bijan putih,bijan hitam yang akan ditabur atas roti..
Cara membuat doh..
- Masukkan semua bahan kecuali telur...uli sehingga doh anda boleh tarik doh menjadi halus dan tidak koyak.
- Seterusnya ambil sedikit doh dan bulatkan pada saiz kecil-kecil.
- Selepas itu susun doh yang kecil2 tu ke dalam bekas yang sesuai.
- Biarkan doh tadi naik sekali ganda.
- Bila doh dah naik sekali ganda...sapu sedikit telur pada permukaan roti
- Tabur badam hiris, kuaci, bijan hitam.
- Lastly bolehlah dibakar pada suhu 160 C selama 20-25
Butterscotch
Bahan-bahan
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan whipping cream (kalau tak ada letak susu cair pun boleh)
- sedikit garam
- 2 sudu besar mentega
Cara membuat sos butterscotch
- Cairkan mentega
- Masukkan gula perang.kacau sehingga berbuih
- Masukkan whipping cream dan garam.
- Siap
Nanti sos butterscotch tuang kat atas permukaan roti...TENGOK TU dah JADI ROTI BUTTERSCOTH kite..
RESEPI ROTI SARANG LEBAH shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment