Peria + udang lemak cili api
Bahan2:
- 3 biji peria katak (dipotong2)
300 g udang
Cili padi ditumbuk (ikut kepedasan yg diingini)
2 batang serai dititik
Serbuk kunyit (ikut warna kuning yg diingini)
150 ml krim (boleh guna susu atau santan)
Cara2:
- Masuk krim, sedikit air, serbuk kunyit, serai, cili dan peria dlm periuk.
- Nyalakan api dan masak sehingga peria sedikit lembut. Sentiasa kacau kuah utk mengelakkan pecah minyak/lemak.
- Kemudian, masukkan udang. Rasakan garam dan gula.
- Apabila udang sudah masak, tutup api.
Nota: utk mengurangkan rasa pahit peria dalam kuah, rebuskan peria dahulu secara berasingan. Buangkan air rebusan tersebut.
Selamat mencuba.
Peria + udang lemak cili api shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment