Bahan bahan:
# 1 Ekor ayam dipotong 4 ( saya ambil satu bahagian saje )
Bahan Perapan untuk ayam
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- garam secukup rasa
*semua bahan di atas ditumbuk n then lumur pada ayam.Perap selama 30 minit.Seterusya dikukus atau direbus sehingga separuh masak..ini nak elak dari ayam jadi kering bila kita bakar....
Bahan2 untuk kuah
- 5 ulas bawang merah dikisar
- 3 tangkai cili kering dikisar
- 1 inci halia dikisar
- 1 sudu beras dikisar ( untuk memekat dan melemakkan kuah kiki emoticon )
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 keping asam keping
- Garam dan gula secukupnya
*bahan2 di atas dikisar dengan menggunakan santan
Cara-cara membuat kuah
- Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam kuali.
- Masukkan asam keping.
- Perasakan dengan garam dan gula
- Kacau sehingga kuah menggelegak dan pekat.
- KUah dah Siap..Seterusnya...
Bakar Ayam Yang diperap tadi..bila dah nampak nak garing lumurkan ayam dengan kuah yang dah siap tadi..Terbalik- balikkan ayam sehingga ayam td nampak cm sebati gan kuah..Lastly hidang ayam yang dibakar n then kuah yang lebih dituang di atas ayam..n then jadilah ayam percik
RESEPI PERCIK AYAM shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment