4 Mar 2015

RESEPI PERCIK AYAM

RESEPI PERCIK AYAM -



Bahan bahan:

# 1 Ekor ayam dipotong 4 ( saya ambil satu bahagian saje )



Bahan Perapan untuk ayam


  • 1 inci halia

  • 3 ulas bawang putih

  • garam secukup rasa


*semua bahan di atas ditumbuk n then lumur pada ayam.Perap selama 30 minit.Seterusya dikukus atau direbus sehingga separuh masak..ini nak elak dari ayam jadi kering bila kita bakar....



Bahan2 untuk kuah


  • 5 ulas bawang merah dikisar

  • 3 tangkai cili kering dikisar

  • 1 inci halia dikisar

  • 1 sudu beras dikisar ( untuk memekat dan melemakkan kuah kiki emoticon )

  • 1 cawan santan pekat

  • 1/2 keping asam keping

  • Garam dan gula secukupnya


*bahan2 di atas dikisar dengan menggunakan santan



Cara-cara membuat kuah


  1. Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam kuali.

  2. Masukkan asam keping.

  3. Perasakan dengan garam dan gula

  4. Kacau sehingga kuah menggelegak dan pekat.

  5. KUah dah Siap..Seterusnya...




Bakar Ayam Yang diperap tadi..bila dah nampak nak garing lumurkan ayam dengan kuah yang dah siap tadi..Terbalik- balikkan ayam sehingga ayam td nampak cm sebati gan kuah..Lastly hidang ayam yang dibakar n then kuah yang lebih dituang di atas ayam..n then jadilah ayam percik



RESEPI PERCIK AYAM shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;