10 Mar 2015 0 comments

ayam masak paprik

ayam masak paprik -



Bahan-bahan (untuk 4 orang )


  • 2 ketul dada ayam dipotong dadu

    1 inci kunyit dikisar

    2 batang serai dikisar

    5 biji cili padi dikisar

    5 ulas bawang putih dikisar

    1 inci lengkuas dikisar

    1 sudu kecil asam jawa adabi

    sedikit belacan

    3 helai daun limau purut

    1/2 biji bawang besar di belah 4

    sedikit garam

    sedikit gula

    sedikit serbuk perisa


Cara-cara


  1. Ayam yang telah dipotong digaul dengan sedikit garam dan digoreng separuh masak.(jangan goreng lama sgt nanti ayam akan keras).

  2. Angkat ayam yang telah digoreng dan ketepikan.Kemudian tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.

  3. Selepas itu masukkan ayam yang digoreng tadi,asam jawa,daun limau purut,bawang besar,gula dan serbuk perisa (optional) serta sedikit air (kira-kira 1/4 cawan)supaya masakan tidak terlalu kering.

  4. Masak hingga ayam masak sempurna dan tutup api.Siaapppp.







ayam masak paprik shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

ayam masak paprik

ayam masak paprik -



Bahan-bahan (untuk 4 orang )


  • 2 ketul dada ayam dipotong dadu

    1 inci kunyit dikisar

    2 batang serai dikisar

    5 biji cili padi dikisar

    5 ulas bawang putih dikisar

    1 inci lengkuas dikisar

    1 sudu kecil asam jawa adabi

    sedikit belacan

    3 helai daun limau purut

    1/2 biji bawang besar di belah 4

    sedikit garam

    sedikit gula

    sedikit serbuk perisa


Cara-cara


  1. Ayam yang telah dipotong digaul dengan sedikit garam dan digoreng separuh masak.(jangan goreng lama sgt nanti ayam akan keras).

  2. Angkat ayam yang telah digoreng dan ketepikan.Kemudian tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.

  3. Selepas itu masukkan ayam yang digoreng tadi,asam jawa,daun limau purut,bawang besar,gula dan serbuk perisa (optional) serta sedikit air (kira-kira 1/4 cawan)supaya masakan tidak terlalu kering.

  4. Masak hingga ayam masak sempurna dan tutup api.Siaapppp.







ayam masak paprik shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;