13 Mar 2015 0 comments

Resepi kuih sagu

Resepi kuih sagu -

Arini kite tengok pulak resepi kuih sagu.

Best jugak petang2 makan kuih ni...TRy Buat SEndiri Je...REsePinya SEnang JEr..

JOm TGok Resepinya

Bahan2nya..

1. 2 cawan sagu

2. 5 cawan air

3. 1/2 cawan gula pasir

4. pewarna merah @ sirap pun bole..

5. daun pandan

6. kelapa parut

7. garam dan gula secukup rasa yang digaul pada kelapa parut


Cara-cara membuatnya.

1. Basuh sagu dan toskan

2. Masukkan air,gula, daun pandan dan pewarna.Biarkan sehingga air mendidih.

3. Masukkan sagu td.

4. Kacau sehingga pekat dan sagu menjadi jernih.

5. Angkat dan masukkan dalam loyang.

6. Biarkan dan sejukkan.

7. Bila dah keras sikit bolehlah dipotong.

8. Potongan sagu tadi di terbalikkan pada kelapa parut yang sudah digaul dengan gula dan garam.





Resepi kuih sagu shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

KERUTUP AYAM KELANTAN

KERUTUP AYAM KELANTAN -



Bahan-bahan:


  • 1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut suka

    2 sudu besar rempah kerutup

    kerisik dari RM1 kelapa parut

    1/2 cawan santan pekat

    sedikit air asam jawa

    10-15 biji cili kering dikisar

    7 biji bawang merah dikisar

    2 biji bawang putih dikisar

    sedikit halia dikisar

    sedikit lengkuas dikisar

    5 batang serai dititik

    2 sudu besar ketumbar

    sedikit gula melaka/manisan rempah tumis secukupnya

    garam


Cara:

1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.

2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.

3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.

4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.

5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk.





KERUTUP AYAM KELANTAN shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;