13 Mar 2015 0 comments

FLOAT MANGGA

FLOAT MANGGA -

Cara nak buat pn mudah...x payah masak..cuma bekukan dalam frezeer...

ok saya bagi resepinya..



Bahan2nya..

1. 1 cawan UHT whipping cream

2. 1 cawan cream cheese (lembut pada suhu bilik)

3. 3/4 cawan susu pekat manis

4. 1/2 peket biskut cream cracker (1 peket besar separuh je guna)

5. 2 biji mangga (dipotong dadu)



Cara membuat adunan cream cheese

1. Putar whipping cream sampai kembang dan ketepikan

2. Putar cream cheese dan seterusnya masukkan susu pekat manis.Putar sehingga sebati.

3. Bila dah selesai masukkan whipping cream yang diputar tadi ke dalam adunan.

4. Lakukan proses kaup balik sehingga adunan tadi sebati..

ok...Sekarang adunan kita dah siap..sekarang proses nak masukkan dalam bekas.



1. Susun biskut cream cracker ke dalam loyang.( kalau uolls nak biskut sedikit lembik bolehlah direndam biskut tersebut dalam susu segar)

2. Masukkan adunan cream cheese yang dah siap td.

3. Atur hirisan buah mangga

4. Ulangi langkah 1-3 hingga habis..

5. Layer yang paling last mestilah adunan cream cheese

6. Tabur permukaan yang last dengan biskut cream cracker yang dihancur.

7. Dan last uolls bole tabur/hias dengan potongan mangga.

8. ok dah boleh bekukan di dalam frezeer.

9. Bila dah beku bolehlah dipotong dan NNGAP



FLOAT MANGGA shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Homemade punya pau

Homemade punya pau -



Bahan2nya


  • 2 1/2 cawan tepung pau (de jual kat mall)

  • 3/4 sudu teh yis (mauripan)

  • 1/2 sudu teh baking powder

  • 4 sudu besar gula kastor

  • 1 sudu besar lemak sayuran

  • 1 sudu teh bread softener

  • 1/2 cawan air suam


cara-cara membuatnya

1. Masukkan semua bahan kecuali air suam.

2. Uli dan masukkan sedikit demi sedikit air suam.

3. Uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan.

4. Biarkan doh selama 10 minit.

5. Bulat doh kepada ketul2 kecik.

6. Leperkan dan letak inti.(saya letak inti kaya) dan tutup kemas.

7. Rehatkan pau selama 45 minit sebelum dikukus.

8. Selepas itu bolelah dikukus.





Homemade punya pau shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;