20 May 2015 0 comments

Cheese Brownie

Cheese Brownie -



Brownies paling makyus itu menurut saya adalah yang basah, agak-agak lengket dan tentu nyoklat banget. Resep ini sungguh diluar dugaan saya, dengan sedikit extra coklat bubuk hasilnya bener-bener puaass.....

Seringkali bikin brownies tapi hasilnya tidak sebagus dan seenak kali ni, sampe-sampe yang lagi diet harus melupakan dietnya barang sejenak :D.

Apalgi dengan toping keju krim yang lembut dan gurih.....kebayang gak rasanya ?

Daripada membayangkan mending dicoba aja dech..yuukkk ? ;)

Sumber resep : disini

Bahan

Lapisan Brownies
3/4 cup mentega leleh (dinginkan)
1 1/2 cup gula butiran halus
1 sdt vanili bubuk
3 butir telur (suhu ruang)
3/4 cup tepung all purpose
1 cup coklat bubuk
1/2 sdt baking powder
1/2 sdt garam halus

Lapisan keju krim
1 paket keju krim (cream cheese) suhu ruang
1/3 gula pasir
1/2 sdt vanili bubuk
1 butir telur (suhu ruang)

Pelengkap : loyang brownies segiempat

Cara Membuat

1. Panaskan oven pada suhu 175 C.

Lapisan brownies :
2. Ayak tepung, coklat bubuk, garam, baking powder. Sisihkan.
3. Aduk mentega cair, gula dan vanili bubuk. Tambahkan telur. Aduk rata 
    (saya mengaduknya menggunakan kocokan manual dan mengaduknya asal tercampur rata saja).
4. Tambahkan tepung dan aduk rata.
5. Tuang ke loyang.

Lapisan Keju Krim :
6. Campur semua bahan dan aduk rata.
7. Tuang diatas adonan brownies, menggunakan ujung sendok, putar-putar sehingga 
     membentuk motif marble.
8. Panggang lk. 45 menit (jangan over bake!).
9. Angkat dan diamkan beberapa menit di rak pendingin, lalu keluarkan dan dinginkan.
10. Potong-potong kotak dan sajikan.
11. Selamat menikmati!





Cheese Brownie shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
0 comments

kek coklat pisang

kek coklat pisang -
Jumpa resepi kek ni di joyofbaking.com , senang dimasak dan sangat sedap kek ni . anak-anak saya suka sangat makan kek ni alhamdulillah ^_^ Kek ni boleh dihias dgn coklat ganache atau dimakan begitu sahaja .


BAHAN A - diayak :

245 grm tepung gandum
400 grm gula
75 grm serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1/2 sudu kecil garam

BAHAN B:

2 biji telur grade A
1/2 cwn minyak sayur
1 cwn air suam
1/2 susu 
1 sudu kecil esen vanilla


Saya ubah sikit resepi mengikut selera kami . Saya hanya guna 1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu baking powder , utk resepi asal kek boleh klik link - http://www.joyofbaking.com/ChocolateBananaCake.html

Cara Membancuh adunan :

Re-heat oven pada suhu 180'C 

Ayak semua bahan A dan ketepikan dulu kemudian campur semua bahan B dalam mangkuk dan digaul rata ( masukkan 2 biji telur dulu dalam mangkuk dan pukul sekejap saja macam nak buat telur dadar ) . 

Masukkan sedikit demi sedikit semua bahan B ke dalam bahan A dan terus gaul bagi semua bahan sebati , boleh juga digunakan whisk untuk kacau semua bahan ni ) . Bila sudah digaul rata boleh la dimasukkan adunan dalam loyang pembakar yang sesuai dan bakar adunan kek selama 40-45 minit ataua sehingga kek masak . Bila kek dah masak boleh la sejukkan dulu sebelum kek dihias .


kek coklat pisang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;