23 Jun 2015 0 comments

Asam pindang ikan susu

Asam pindang ikan susu -
Lauk simple saja untuk berbuka puasa , syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan susu - dibersihkan dan di potong
2 batang serai - dititik
1 cekak pokok daun kesum
2 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1 biji cili merah yang besar - kalu nak tambah pun boleh
2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan yang dah dibakar 

*Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas dan masin adalah seimbang .  Bahan boleh ditambah atau dikurang kan ikut selera sendiri .

 Saya akan hancurkan belacan yg sudah dibakar supaya senang nak simpan dalam bekas .

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masak kuah sampai mendidih dn boleh di masukkan semua ikan ikan susu dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.


Asam pindang ikan susu shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
21 Jun 2015 0 comments

Biskut Sarang Semut

Biskut Sarang Semut -

Biskut Sarang Semut
Sumber :  Cendanakasih

Bahan-bahan
150gm mentega
50gm gula aising
1 sudu teh esen vanila
150gm tepung gandum
100gm tepung kastard
30gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
cawan kertas secukupnya

Hiasan :  chocolate rice, manik hundred thousand

Cara-cara :
1.  Satukan tepung, tepung kastard, tepung jagung dan baking powder.  Ayak
2.  Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga sebati.  Masukkan campuran tepung dan uli menjadi doh.
3.  Masukkan ke dalam acuan berlubang (alat penekan ubi kentang), dan tekan doh keluar.  atau menggunakan pemarut.
4.  Ambil doh menggunakan garpu dan masukkan ke dalam acuan kertas.
5.  Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Biskut Sarang Semut



Biskut Sarang Semut shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;