26 Jun 2015 0 comments

Biskut Afghan / Afghan Cookies

Biskut Afghan / Afghan Cookies -

Biskut Afghan / Afghan Cookies
K1@citarasawan

Bahan-bahan
200gm mentega
20gm shortening
80gm gula perang
200gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikabonat
20gm serbuk koko
30gm walnut cincang

Hiasan :  Coklat masakan cair
walnut cincang (sangai dahulu)

Cara-cara :
1.  Pukul mentega, shortening dan gula perang hingga berkrim.
2.  Masukkan tepung, soda bikabonat, serbuk koko dan walnut cincang.  Uli menjadi doh.
3.  Ambil sebesar ibu jari dan susun di dalam loyang.  Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
4.  Sejukkan dahulu, sudukan atau paip coklat cair di atas biskut dan tabur dengan walnut cincang.
5.  Simpan di dalam bekas kedap udara.
Biskut Afghan / Afghan Cookies


Biskut Afghan / Afghan Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Jun 2015 0 comments

Nasi goreng sardin

Nasi goreng sardin -
First time saya makan nasi goreng sardin ni di gerai makan Kenanga Inn di block asrama Kenanga  ,UTIM tahun 90-94 . Gerai Kenanga Inn memang famous di kalangan pelajar UTIM masa zaman tu sebabnya suasana yang happening dengan beberapa gerai yang jual macam-macam makanan dan minuman . Di situ la juga saya first time minum air cincau milo , cincau bandung , air asam boi campur kasturi . Nasi goreng sardin dah jadi antara menu nasi goreng yang kami suka makan , saya akan masak nasi goreng sardin bila ada lauk sardin baki dari makan malam . Sedap makan nasi goreng ikan sardin masa sahur , alhamdulillah .


BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
5 biji cili api
1 ikan sayur sawi bok choy

BAHAN-BAHAN LAIN :

5 cawan nasi
sambal ikan sardin tin secukupnya
sos tiram secukupnya
1 biji telur
Garam secukup rasa

Boleh guna apa jenis sayur untuk nasi goreng ni , kalau tak mau tambah sayur pun boleh . 

CARA MEMASAK :

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi serta kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan sambal ikan sardin dan hancur-hancurkan ikan sardin tapi tak perlu sampai lumat. Kacau semua bahan kemudian masukkan telur dan kacau lagi kemudian masukkan sos tiram serta masukkan semua nasi dan kacau mesra semua bahan. Masukkan garam dan kacau nasi goreng ini sampai nasi nampak sedikit kering atau sampai nasi gorang cukup masak .


Nasi goreng sardin shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;