First time saya makan nasi goreng sardin ni di gerai makan Kenanga Inn di block asrama Kenanga ,UTIM tahun 90-94 . Gerai Kenanga Inn memang famous di kalangan pelajar UTIM masa zaman tu sebabnya suasana yang happening dengan beberapa gerai yang jual macam-macam makanan dan minuman . Di situ la juga saya first time minum air cincau milo , cincau bandung , air asam boi campur kasturi . Nasi goreng sardin dah jadi antara menu nasi goreng yang kami suka makan , saya akan masak nasi goreng sardin bila ada lauk sardin baki dari makan malam . Sedap makan nasi goreng ikan sardin masa sahur , alhamdulillah .
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
5 biji cili api
1 ikan sayur sawi bok choy
5 biji cili api
1 ikan sayur sawi bok choy
BAHAN-BAHAN LAIN :
5 cawan nasi
sambal ikan sardin tin secukupnya
sos tiram secukupnya
1 biji telur
Garam secukup rasa
Boleh guna apa jenis sayur untuk nasi goreng ni , kalau tak mau tambah sayur pun boleh .
Boleh guna apa jenis sayur untuk nasi goreng ni , kalau tak mau tambah sayur pun boleh .
CARA MEMASAK :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi serta kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan sambal ikan sardin dan hancur-hancurkan ikan sardin tapi tak perlu sampai lumat. Kacau semua bahan kemudian masukkan telur dan kacau lagi kemudian masukkan sos tiram serta masukkan semua nasi dan kacau mesra semua bahan. Masukkan garam dan kacau nasi goreng ini sampai nasi nampak sedikit kering atau sampai nasi gorang cukup masak .
Nasi goreng sardin shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment