Syukur alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN :
10 biji telur ayam
5 sudu besar serbuk kurma cap Adabi
santan kelapa secukupnya
4 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 inci kayu manis
4 biji buah pelaga
4-5 biji ubi kentang
Garam secukup rasa
5 sudu besar serbuk kurma cap Adabi
santan kelapa secukupnya
4 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 inci kayu manis
4 biji buah pelaga
4-5 biji ubi kentang
Garam secukup rasa
Boleh ditambah santan jika tak cukup dan boleh dikurangkan atau tambah bahan-bahan ikut pada selera sendiri .
BAHAN DIMAYANG KECIL :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan telur ayam dan direbus sampai masak , buang air rebusan dan dikopek kulit telur kemudian kelar sekeliling telur . Bersih dan kupas semua kulit ubi kentang kemudian ubi di potong 4 . Panaskan minyak secukupnya dalam periuk kemudian tumis semua bahan yg ditumbuk bersama bunga lawang/bunga cengkih/kulit kayu manis/buah pelaga , biar sampai semua bahan masak wangi . Kacau semua bahan-bahan .
- Masukkan cili kisar dan biar sampai cili masak kemudian masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air . Kacau bahan-bahan dan biarkan sampai rempah masak dan pecah minyak.
2. Masukkan semua ubi kentang dgn santan ke dalam periuk , pastikan santan cair menutupi ubi kentang . Biarkan sampai kuah mendidih dan ubi kentang separuh empuk , masukkan semua telur dan gaul semua bahan bagi sekata . Masukkan garam secukup dan masukkan santan pekat secukupnya
- Jika kuah terlalu pekat boleh la ditambah santan cair . Biarkan kuah mendidih dan sampai ayam masak , boleh la ditutup api dapur .
Kurma telur shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment