17 Nov 2015 0 comments

Dalca Daging Kelantan

Dalca Daging Kelantan -


Dalca Daging Kelantan
Sumber Asal :  Linapg@Teratak Mutiara Kasih

Bahan-Bahan
400gm daging, hiris dan rebus hingga empuk atau 1/2 ekor ayam potong kecil-kecil
1 paket kecil rempah dalca atau rempah kari daging
3 biji terung bulat - belah 6
6 tangkai kacang panjang - patahkan 1 in panjang
2 biji kentang, belah 8
1 batang carrot, potong baji
2 biji cili merah, belah 2
2 biji cili hijau, belah 2
1 cawan santan pekat
2 asam keping
Garam dan gula secukupnya

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
3 hiris lengkuas
3 sudu besar cili kisar

Cara-Cara
1.  Daging di rebus hingga empuk.  Simpan air rebusannya.
2.  Panaskan sedikit minyak ke dalam periuk, tumiskan bahan tumis hingga naik bau.   Masukkan bahan kisar, tumis hingga agak garing sedikit.
3.  Sementara itu satukan rempah kari dan cili giling, campurkan dengan sedikit air.  Jadikan pes pekat.
4.  Apabila bahan tumisan garing, masukkan pes rempah dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan daging atau ayam gaul bersama rempah hingga sebati. Biarkan sebentar hingga kecut dan mesra dengan rempah tumisan.
5.  Masukkan sedikit air rebusan daging, kentang dan carrot.  Biar mendidih sehingga kentang dan carrot lembut.
6.  Setelah itu masukkan santan, asam gelugor dan tambah air rebusan secukupnya.  Masukkan kacang panjang, terung dan cili.  Perasakan dengan garam dan gula/perasa secukupnya.  Masak sebentar hingga sayuran lembut.

Dalca Daging Kelantan


Dalca Daging Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Nov 2015 0 comments

Kulat Sisir Goreng Kunyit

Kulat Sisir Goreng Kunyit -

Kulat Sisir Goreng Kunyit

Bahan-bahan
3 cawan kulat sisir
1/2 labu bawang besar - potong 2 hiris halus
2 batang serai - ketuk
5 tangkai cili padi - ketuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris kunyit hidup
Segengam ikan bilis - cuci bersih
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Penyediaan :
1.  Bersih kotoran pada kulat.  Rendam dengan sedikit garam, cuci 2-3 kali, toskan.
2.  Peras cendawan hingga airnya kering.  Kemudian sangai di dalam kuali hingga airnya kering.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kunyit hingga lumat.  Masukkan ikan bilis dan cili padi, tumbuk kasar.
4.  Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk dan serai hingga naik bau.  Masukkan hirisan bawang besar dan goreng sedikit layu.  Masukkan kulat, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.  Goreng hingga agak kering.
5.  Angkat dan hidangkan bersama nasi.
Kulat Sisir Goreng Kunyit


Kulat Sisir Goreng Kunyit shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;