Dalca Daging Kelantan
Sumber Asal : Linapg@Teratak Mutiara Kasih
Bahan-Bahan
400gm daging, hiris dan rebus hingga empuk atau 1/2 ekor ayam potong kecil-kecil
1 paket kecil rempah dalca atau rempah kari daging
3 biji terung bulat - belah 6
6 tangkai kacang panjang - patahkan 1 in panjang
2 biji kentang, belah 8
1 batang carrot, potong baji
2 biji cili merah, belah 2
2 biji cili hijau, belah 2
1 cawan santan pekat
2 asam keping
Garam dan gula secukupnya
Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
3 hiris lengkuas
3 sudu besar cili kisar
Cara-Cara
1. Daging di rebus hingga empuk. Simpan air rebusannya.
2. Panaskan sedikit minyak ke dalam periuk, tumiskan bahan tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, tumis hingga agak garing sedikit.
3. Sementara itu satukan rempah kari dan cili giling, campurkan dengan sedikit air. Jadikan pes pekat.
4. Apabila bahan tumisan garing, masukkan pes rempah dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan daging atau ayam gaul bersama rempah hingga sebati. Biarkan sebentar hingga kecut dan mesra dengan rempah tumisan.
5. Masukkan sedikit air rebusan daging, kentang dan carrot. Biar mendidih sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Setelah itu masukkan santan, asam gelugor dan tambah air rebusan secukupnya. Masukkan kacang panjang, terung dan cili. Perasakan dengan garam dan gula/perasa secukupnya. Masak sebentar hingga sayuran lembut.
Dalca Daging Kelantan
Dalca Daging Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi