8 Jan 2016 0 comments

Buko Pandan

Buko Pandan -

Buko Pandan

Bahan-bahan (Ingredient)


Satukan bahan jeli pandan dan masak hingga mendidih.  Tuang ke dalam bekas kecil dan biarkan sehingga beku.  Kemudian potong kiub kecil.  Ketepikan.

Bahan-bahan (Ingredient)

Bahan B


Cara-cara :
  1. Didihkan air yang banyak.  Masukkan sago, didihkan hingga sago menjadi jernih.  Toskan dan alirkan air paip untuk membuang kanjinya.  Toskan.
  2. Dalam mangkuk, satukan sago, isi kelapa, susu pekat, whipping cream dan kiub jeli pandan.  Gaul rata dan simpan di dalam peti sejuk.
  3. Enak di hidang dingin begitu saja atau bersama ais cream.


  Buko Pandan


Buko Pandan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Talam Lapis Pisang

Talam Lapis Pisang -

Talam Lapis Pisang

Bahan-bahan (Ingredient)

Bahan A - Lapisan Putih

Bahan-bahan (Ingredient)

Bahan B - Lapisan Hijau


Loyang 8x8in gris minyak dan alas plastik

Cara-cara :
  1. Pisang di belah dua memanjang dan potong kepada 4 bahagian 1in panjang.
  2. Satukan bahan A, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.  Bila berketul di bahagian bawah periuk, tutup api dan whisk hingga rata.  Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 20minit.  Tutup api.
  3. Atur hirisan pisang rapat-rapat hingga memenuhi loyang.
  4. Satukan bahan B, tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.  Tutup api dan whisk hingga rata.  Tuang 1/2 adunan hijau ke atas hirisan pisang.  Kukus selama 10minit supaya pisang masak.
  5. Kemudian tuang baki adunan hijau, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25-30minit hingga masak.
  6. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidangkan.

Talam Lapis Pisang


Talam Lapis Pisang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;