26 Jan 2016 0 comments

Ayam Bumbu Bali Asli

Ayam Bumbu Bali Asli -

Ayam Bumbu Bali Asli

Bahan-bahan (Ingredient)


Bahan Kisar

Bahan-bahan (Ingredient)


Penyediaan :
  1. Cuci ayam dan gaul dengan perahan jus limau nipis untuk menghilangkan bau hamis ayam. Kemudian lumur dengan garam dan serbuk lada putih. Perap selama 15minit.  Panaskan minyak dan goreng hingga ayam keperangan. Angkat dan toskan.
  2. Ambil sedikit minyak gorengan ayam tadi untuk menumis.
  3. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan daun limau purut, daun salam dan hirisan buah tomato, tumis hingga tomato layu.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Masukkan ayam goreng, gaul rata dan masak sebentar hingga bumbu agak pekat.
Ayam Bumbu Bali Asli


Ayam Bumbu Bali Asli shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Jan 2016 0 comments

Sambal Bendi

Sambal Bendi -

Sambal Bendi
Resipi Asal : Chef Hanieliza

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Bahan Kisar

Bahan-bahan (Ingredient)



Air yang di campur ketulan ais

Cara Penyediaan :
1.  Rebus bendi bersama air, garam dan minyak hingga lembut.  Toskan dan masukkan bendi ke dalam air ais untuk memberhentikan prosess masak dan mengekalkan kelembutan dan kerangupan bendi.
2.  Biarkan selama 5 minit dan toskan.  Susunkan dalam pinggan hidangan dan belah sedikit di tengahnya untuk di isi sambal.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam dan gula secukupnya dan kacau rata.
5. Isikan ke dalam bendi atau tuang ke atasnya untuk hidangan.

Sambal Bendi


Sambal Bendi shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;