3 Mar 2016 0 comments

Pai Ayam / Chicken Pie

Pai Ayam / Chicken Pie -

Pai Ayam / Chicken Pie

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
4 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar - cincang kasar
3 ulas bawang putih - cincang
1 mangkuk sedang sayur campur sejuk beku (carrot, jagung, kacang peas)
2 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar dairy heavy cream / susu cair
Sedikit garam
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
Pastry Puff - lembutkan pada suhu bilik
1 biji kuning telur untuk sapuan

Penyediaan :
  1. Rebus dada ayam hingga masak, tos dan carikkan isi ayam kecil-kecil.  Ketepikan.
  2. Cairkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan ayam, biar mendidih seketika.  Ambil satu senduk air rebusan, campurkan dengan tepung gandum, kacau hingga rata.  Tuang kembali ke dalam periuk.
  4. Masukkan dairy cream atau susu cair, kacau rata.  Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.
  5.  Akhir sekali masukkan isi ayam dan sayur campur, reneh sebentar, sos tidak terlalu pekat atau cair. Angkat dan tuang ke dalam bekas tahan panas.
  6. Potong pastry puff lebih besar dari saiz bekas.  Tutup bekas dengan potongan pastry puff dan sapu dengan kuning telur.
  7. Bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 25-30 minit sehingga puff mengembang dan keperangan.
Pai Ayam / Chicken Pie


Pai Ayam / Chicken Pie shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Feb 2016 0 comments

Tepung Gomak

Tepung Gomak -

Tepung Gomak

Bahan-bahan
150gm kacang hijau

Penyediaan :  Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau dan masak.  Masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar hingga halus.  Ayak dan ketepikan untuk di salut dengan kuih.

Bahan Inti:
1/2 biji kelapa - parut
200gm gula melaka, racik halus
2 sudu makan air
2-3 sudu makan tepung pulut
1 helai daun pandan

Penyediaan :  Cairkan gula melaka dengan air bersama daun pandan di atas api kecil hingga mendidih. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Bila inti hampir kering, tabur sedikit tepung pulut, gaul rata hingga inti melekat. Sejukkan dan gentel bulat2.

Bahan Doh
300gm tepung pulut
150-180ml air
1/4 sudu teh garam
2 sudu teh air kapur

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan doh dan uli menjadi doh yang tidak melekat di tangan.  Ambil sebesar bola pingpong, leperkan dan masukkan inti ditengahnya.  Tutup doh dan leperkan.
  2. Didihkan air di dalam periuk bersama 2 helai daun pandan yang di simpul.
  3. Apabila mendidih masukkan kuih, masak hingga kuih terapung.  Angkat, toskan air dan golek dalam serbuk kacang hijau.
Tepung Gomak


Tepung Gomak shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;