Strawberry Mousse
Lapisan Bawah
100gm strawberry segar
250gm cream cheese
70gm gula kaster
100ml dairy cream
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air
Penyediaan :
- Tabur gelatin di dalam bekas berisi air. Larutkan secara double boiler. Ketepikan.
- Masak strawberry dengan 1 sudu besar air dan 1 sudu besar gula. Kemudian kisar halus menjadi pes. Ketepikan.
- Putar cream cheese dan gula hingga rata dan licin.
- Masukkan larutan gelatin dan pes strawberry, gaul rata.
- Putar dairy cream hingga pekat, kaup balik ke dalam adunan hingga rata.
- Tuang ke dalam acuan dan simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
100gm strawberry segar
1 sudu besar gula
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air
Penyediaan :
- Tabur gelatin di dalam bekas berisi air. Larutkan secara double boiler.
- Masak strawberry bersama air dan gula hingga lembut.
- Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus. Tapis.
- Tuang larutan gelatin dan gaul rata.
- Biarkan suam sedikit sebelum di tuang ke atas lapisan bawah.
- Hias dengan hirisan strawberry.
Strawberry Mousse
Strawberry Mousse shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi