7 Apr 2016

Strawberry Mousse

Strawberry Mousse -

Strawberry Mousse

Lapisan Bawah
100gm strawberry segar
250gm cream cheese
70gm gula kaster
100ml dairy cream
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Tabur gelatin di dalam bekas berisi air.  Larutkan secara double boiler.  Ketepikan.
  2. Masak strawberry dengan 1 sudu besar air dan 1 sudu besar gula.  Kemudian kisar halus menjadi pes. Ketepikan.
  3. Putar cream cheese dan gula hingga rata dan licin.
  4. Masukkan larutan gelatin dan pes strawberry, gaul rata.
  5. Putar dairy cream hingga pekat, kaup balik ke dalam adunan hingga rata.
  6. Tuang ke dalam acuan dan simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
Lapisan Atas
100gm strawberry segar
1 sudu besar gula
2 sudu kecil gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Tabur gelatin di dalam bekas berisi air.   Larutkan secara double boiler.
  2. Masak strawberry bersama air dan gula hingga lembut.
  3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.  Tapis.
  4. Tuang larutan gelatin dan gaul rata.
  5. Biarkan suam sedikit sebelum di tuang ke atas lapisan bawah.
  6. Hias dengan hirisan strawberry.
Strawberry Mousse


Strawberry Mousse shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;