9 Apr 2016

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake -

Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula kaster
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh serbuk kayu manis
3 biji telur grade A - pukukl ringan
1 1/2 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan potongan pisang berangan
1 1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan walnut cincang

Cream Cheese Frosting
250gm cream cheese
40gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sudu esen vanila
- Satukan semua dan putar hingga lembut dan berkrim.

Hiasan :  Cincangan walnut atau pecan - panggang sebentar
Peralatan :  3 biji loyang 8in - gris mentega dan tabur tepung

Penyediaan :
  1. Satukan gandum, gula, garam, serbuk kayu manis di dalam mangkuk.  Whisk hingga rata.
  2. Masukkan telur dan minyak jagung, gaul rata.
  3. Masukkan esen vanila, parutan carrot, potongan pisang dan walnut cincang.  gaul rata.
  4. Masukkan adunan sama banyak ke dalam 3 loyang berasingan.
  5. Bakar pada suhu 175C selama 30-45 minit hingga permukaan atas keperangan.
  6. Sejukkan dahulu sebelum di lapis dengan cream cheese sebanyak 3 lapisan.
  7. Sapu seluruh kek dengan cream cheese dan tabur walnut cincang di sekelilingnya.
  8. Hias mengikut suka.
Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake


Kek Carrot Pisang / Carrot Banana Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;