11 Apr 2016

Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam

Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam -

Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam

Bahan-bahan
Rice paper wrapper (boleh dibeli dipasaraya)
Udang - di rebus, buang kulit
Lobak merah hiris halus memanjang
Sengkuang hiris halus memanjang
Timun di hiris halus memanjang
Bihun yang telah dicelur
Daun pudina
Daun Salad
sedikit serbuk lada putih
Air suam dan berus

Bahan-bahan sos
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
4 tangkai cili merah - potong kecil
2 sudu besar jus cuka
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula
sedikit garam

Potongan cili padi dan kacang tanah cincang

Kisar semuanya dengan sedikit air hingga halus.  Masak hingga pekat.  Rasanya masam manisnya. Masukkan potongan cili padi dan kacang tanah.  Gaul rata.

Cara-cara :

  1. Letak sekeping rice paper di dalam pinggan leper yang di alas plastik.
  2. Basahkan permukaan rice paper meggunakan berus hingga rata pada permukaannya yang licin.
  3. Kemudian susun 3 ekor udang berselang dengan daun pudina.
  4. Ambil potongan daun salad (bahagian lembut) anggaran saiz rice paper,  letak hirisan timun, lobak merah dan sengkuang di atasnya, renjis sedikit serbuk lada putih.  Kemudian bungkus daun salad tadi kemas-kemas.
  5. Letak bungkusan salad di sebelah susunan udang kemudian gulung rapi.  Berus sedikit bahagian tepi dengan air untuk melekatkan gulungan.
  6. Hidang bersama sos cili.
Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam


Vietnamese spring rolls/ Popia Vietnam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;