17 Apr 2016

Chrysanthemum Jelly

Chrysanthemum Jelly -

Chrysanthemum Jelly

Bahan-bahan
1000ml air
5gm bunga chrysanthemum
150gm gula batu perang
8gm serbuk agar-agar Swallow Globe

Penyediaan :
  1. Masak air hingga mendidih.  Tutup api dan masukkan bunga chrysanthemun.  Biarkan selama 15minit.
  2. Kemudian tapis airnya ke dalam periuk lain.  Bunga ketepikan untuk hiasan.
  3. Masukkan gula batu dan serbuk agar-agar ke dalam periuk berisi air tadi.  Didihkan sehingga agar-agar dan gula larut.
  4. Sediakan bekas kecil, atur bunga di dasarnya.  Tuang sedikit larutan agar-agar biarkan beku supaya susunan bunga melekat.
  5. Tuang baki larutan agar-agar hingga memenuhi acuan.  Masukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.  Enak di hidang dingin.
    Chrysanthemum Jelly


Chrysanthemum Jelly shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;