Japanese Durian Cheesecake
Source : ieatishopipost
Modified & Translate by K1
Bahan-bahan
200gm isi durian
250g Philadephia Cream cheese
6 biji kuning telur
70gm gula castor
60gm mentega - cairkan
100ml susu segar
70gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/4 sudu kecil garam
Adunan Meringue
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
70gm gula castor
Loyang 8in gris dan di alas kertas minyak di dasarnya.
Penyediaan :
- Panaskan oven pada suhu 200C (api atas dan bawah).
- Kacau cream cheese hingga lembut secara double boiler.
- Kemudian masukkan kuning telur, kacau sebati.
- Masukkan gula dan mentega cair, kacau sebati.
- Kisar isi durian bersama susu hingga halus. Masukkan ke dalam adunan, gaul rata dan tapis.
- Alihkan dari boiler, masukkan tepung dan garam, sebatikan.
- Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula castor dan putar hingga kembang (soft peaks).
- Kaup balikkan ke dalam adunan durian sedikit demi sedikit hingga sebati.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar secara double boiler. Letak loyang di rak paling bawah dan bakar selama 15minit pada suhu 200C.
- Turunkan suhu kepada 160C dan bakar hingga permukaan atas keperangan. Cucuk dengan lidi jika adunan melekat, tambahkan masa membakar. Turunkan suhu kepada 140C dan bakar sehingga masak.
- Tutup api dan biarkan kek di dalam oven selama 10minit. Kemudian buka pintu oven dan biarkan selama 10minit sebelum kek di angkat keluar.
- Enak di hidang dingin.
Japanese Durian Cheesecake
Japanese Durian Cheesecake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi