Ketam Celup Tepung
Bahan-bahan
4 ekor ketam - bersih dan belah 2
Minyak untuk menggoreng
3 tangkai daun kari
Bancuhan Tepung
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
5 ulas bawang putih - parut halus
1 inci halia - parut halus
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk pati ayam - optional
Garam secukup rasa
1 biji telur
Sedikit air
Penyediaan :
- Satukan kesemua bancuhan tepung, gaul menjadi adunan seperti bancuhan goreng pisang, tidak terlalu pekat atau cair.
- Panaskan minyak, goreng daun kari hingga garing, angkat dan toskan. Ketepikan.
- Celup ketam dalam bancuhan tepung dan goreng terendam dalam minyak yang betul-betul panas hingga garing.
- Angkat dan tabur daun kari ketika menghidang.
Ketam Celup Tepung
Ketam Celup Tepung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi