27 Jun 2016 0 comments

Ketam Celup Tepung

Ketam Celup Tepung -

Ketam Celup Tepung

Bahan-bahan
4 ekor ketam - bersih dan belah 2
Minyak untuk menggoreng
3 tangkai daun kari

Bancuhan Tepung
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
5 ulas bawang putih - parut halus
1 inci halia - parut halus
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari ikan
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk pati ayam - optional
Garam secukup rasa
1 biji telur
Sedikit air

Penyediaan :

  1. Satukan kesemua bancuhan tepung, gaul menjadi adunan seperti bancuhan goreng pisang, tidak terlalu pekat atau cair.
  2. Panaskan minyak, goreng daun kari hingga garing, angkat dan toskan.  Ketepikan.
  3. Celup ketam dalam bancuhan tepung dan goreng terendam dalam minyak yang betul-betul panas hingga garing.
  4. Angkat dan tabur daun kari ketika menghidang.
Tips  :  Ketam di goreng satu persatu supaya cepat masak dan garing.  Jangan goreng sekaligus.

Ketam Celup Tepung





Ketam Celup Tepung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
25 Jun 2016 0 comments

RENDANG KERANG

RENDANG KERANG -
Syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :

1 kg isi kerang
3 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit - dimayang nipis
6 helai daun limau purut
3 sudu besar kerisik - boleh tambah
Garam dan gula secukup rasa
minyk sayur utk menumis - secukupnya

BAHAN DIKISAR HALUS :

6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
8 tangkai cili kering direndam dlm air mendidih 

* boleh ditambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri

CARA MEMASAK :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar tadi hingga naik bau dan masukkan daun limau purut yang dicarik-carik . Kacau semua bahan bagi rata dan masukkan isi kerang serta daun kunyit dan cili api .

2. Masukkan santan pekat tadi dan kerisik ke dalam rendang serta dikacau semua bahan hingga sebati . Bila rendang dah masak  boleh la di tutup api .



RENDANG KERANG shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;