Udang Celup Tepung Ala Thai
Bahan-bahan
20 ekor udang - buang kulit, tinggalkan bahagian ekornya
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
2 sudu kecil baking powder
1 cawan air
1 sudu kecil gula
1 sudu besar sos ikan
Udang / Pilihan makanan laut kegemaran
Penyediaan :
- Udang di tos dan di gaul dengan sedikit serbuk lada sulah dan sedikit garam. Ketepikan.
- Satukan semua tepung, baking powder, gula dan sos ikan, masukkan air sedikit-sedikit dan gaul hingga sebati.
- Adunan jangan cair atau terlalu pekat. Tidak perlu habiskan kesemua air jika adunan melekat tebal pada udang ketika di celup.
- Panaskan minyak secukupnya, pastikan betul-betul panas sebelum mengoreng.
- Celup udang ke dalam adunan, pegang ekornya, rendam ke dalam minyak sebentar.
- Kemudian lepaskan perlahan-lahan sehingga udang timbul.
- Balik-balikkan hingga keperangan.
- Hidang dengan sos cili Thai.
Nota : Jangan masukkan udang sekaligus ketika menggoreng, masukkan satu persatu jangan terlalu banyak dalam satu masa. Udang lebih garing dan tidak melekat antara satu dengan yang lain
Udang Celup Tepung Ala Thai
Udang Celup Tepung Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi