29 Aug 2016 0 comments

Rendang Ayam Kampung

Rendang Ayam Kampung -

Rendang Ayam Kampung
Sumber :  CMG@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
1 ekor ayam kampung, dikerat sederhana besar, cuci dan toskan
Santan kelapa secukupnya
Air panas, jika perlu
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
1/2 camca besar gula melaka
2 keping asam gelugor
2 camca besar penuh kerisik
2 camca besar cili kisar
1 1/2 camca besar penuh rempah kari daging
Garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus
13 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
15 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus

Bahan Tumis
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Penyediaan :
  1. Rempah kari dan cili kisar, disatukan bersama bahan2 kisar halus, kacau sebati dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar, rempah kari dan cili kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak dan garing.
  3. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan sehingga ayam tenggelam, masukkan garam secukup rasa. Masak dengan api besar hingga mendidih. Perlahankan api dan renih hingga hampir pekat dan mula empuk.
  4. Masukkan kerisik, daun limua purut, asam gelugor dan gula melaka, kacau rata. Jika ayam masih keras, boleh tambah air panas. Kacau dan terus memasak hingga kering dan ayam lembut.
  5. Bila rendang kelihatan pekat dan kering, masukkan hirisan daun kunyit, kacau rata. Biar masak sekejap, rasa dan jika perlu tambah garam. Boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai. Pastikan rendang anda betul2 sejuk sebelum menutupnya.
CATATAN MAT GEBU :- Mat guna ayam kampung muda, jadi masa memasak agak singkat. Satu lagi perihal garam, cukup setakat rasa lemak2 masin, ini kerana bila rendang kering, rasanya sedang elok. Jika suka boleh letak serbuk perasa. Kacau sekali sekala yea, sebab "renih" ni guna api kecil saja.

Rendang Ayam Kampung


Rendang Ayam Kampung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Aug 2016 0 comments

Nasi Ulam Kelantan

Nasi Ulam Kelantan -

Nasi Ulam Kelantan

Bahan-bahan
4 cawan nasi sejuk - leraikan

Bahan Tumbuk Halus
4 ulas bawang merah
4 hiris halia
2 hiris temulawak
2 hiris kunyit
1 sudu kecil lada hitam
1 batang serai - ambil bahagian putih, hiris halus
Gula dan garam secukupnya
1 ekor ikan kembung / kerisi, bakar dan ambil isinya
1 cawan kelapa parut, sangai hingga perang
Sedikit budu

Penyediaan :
Tumbuk kasar isi ikan.  Ketepikan ke dalam mangkuk.
Kemudian tumbuk kelapa parut hingga halus tetapi jangan sampai pecah minyak.   Satukan bersama isi ikan.
Tumbuk pula serai hingga lumat.  Masukkan garam dan gula di ikuti lada hitam, halia, kunyit, temulawak dan bawang merah, tumbuk hingga halus.  Gaul bersama isi ikan, budu dan kerisek kelapa.  Perasakan secukupnya.  Ketepikan.

Ulam-ulaman - Hiris halus
10 helai daun serai kayu
1 batang serai, ambil bahagian putih
1/2 batang timun
1 tangkai kacang panjang
1 kelopak kobis
1 kuntum bunga kantan
3 ulas bawang merah
3 tangkai daun pudina
2 tangkai daun kesum
1 tangkai daun ketumbar
4-5 tangkai cili api jika suka pedas

Lain-lain ulaman jika suka, daun kaduk, daun cekur, daun selasih, daun kunyit muda, daun limau purut.

Penyediaan Nasi Ulam  :  Masukan nasi ke dalam bekas besar, diikuti bahan tumbuk, gaul rata. Kemudian gaul dengan hirisan ulam-ulaman hingga rata.


Hidang bersama sambal belacan, perahan limau kasturi, ikan goreng celup tepung, telur masin,  daging atau ayam bakar atau masakan bergoreng seperti udang dan ayam.

Nasi Ulam Kelantan


Nasi Ulam Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;