30 Aug 2016 0 comments

Talam Durian Nyonya

Talam Durian Nyonya -

Talam Durian Nyonya

Bahan Lapisan Bawah
500gm beras pulut
300ml santan KARA
200ml air
2 sudu kecil garam halus

Jus Bunga Telang
(20 kuntum bunga telang, rendam dengan 1/4 cawan air panas, perah jusnya, tapis)

Bahan Lapisan Atas
200gm isi durian
120gm gula kaster
60gm tepung beras
40gm tepung hun kwee
300ml santan KARA
250ml air
1/4 sudu teh garam halus
pewarna kuning telur

Loyang 10x10 - di gris minyak dan di alas plastik tahan haba

Cara-cara :
  1. Cuci dan rendam beras pulut selama 2 jam.  Toskan.
  2. Satukan pulut bersama lapisan atas dan kukus selama 30 minit.  Apabila masak, sudukan jus bunga telang secara rawak di atas pulut.
  3. Ambil garfu atau chopstik dan gaulkan jus bersama pulut.  Kemudian ratakan dan tekan dengan penekan hingga padat.
  4. Lapisan Atas :  Satukan semua bahan, kisar sebentar hingga isi durian hancur.  Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga naik wap sambil di kacau dengan sudip kayu.
  5. Apabila bancuhan sedikit berketul di bahagian bawah periuk, tutup api, guna whisk dan kacau hingga licin dan tidak berketul.
  6. Tuang ke atas lapisan bawah.  Jika ada gelembung udara, cucuk dengan lidi supaya permukaan tidak berlubang sewaktu di kukus.
  7. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30-35 minit.  Biarkan betul-betul sejuk baru di potong menggunakan pisau plastik.
    Talam Durian Nyonya


Talam Durian Nyonya shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Aug 2016 0 comments

Rendang Ayam Kampung

Rendang Ayam Kampung -

Rendang Ayam Kampung
Sumber :  CMG@Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
1 ekor ayam kampung, dikerat sederhana besar, cuci dan toskan
Santan kelapa secukupnya
Air panas, jika perlu
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
1/2 camca besar gula melaka
2 keping asam gelugor
2 camca besar penuh kerisik
2 camca besar cili kisar
1 1/2 camca besar penuh rempah kari daging
Garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus
13 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
15 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus

Bahan Tumis
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Penyediaan :
  1. Rempah kari dan cili kisar, disatukan bersama bahan2 kisar halus, kacau sebati dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar, rempah kari dan cili kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak dan garing.
  3. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan sehingga ayam tenggelam, masukkan garam secukup rasa. Masak dengan api besar hingga mendidih. Perlahankan api dan renih hingga hampir pekat dan mula empuk.
  4. Masukkan kerisik, daun limua purut, asam gelugor dan gula melaka, kacau rata. Jika ayam masih keras, boleh tambah air panas. Kacau dan terus memasak hingga kering dan ayam lembut.
  5. Bila rendang kelihatan pekat dan kering, masukkan hirisan daun kunyit, kacau rata. Biar masak sekejap, rasa dan jika perlu tambah garam. Boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai. Pastikan rendang anda betul2 sejuk sebelum menutupnya.
CATATAN MAT GEBU :- Mat guna ayam kampung muda, jadi masa memasak agak singkat. Satu lagi perihal garam, cukup setakat rasa lemak2 masin, ini kerana bila rendang kering, rasanya sedang elok. Jika suka boleh letak serbuk perasa. Kacau sekali sekala yea, sebab "renih" ni guna api kecil saja.

Rendang Ayam Kampung


Rendang Ayam Kampung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;