Pulut Inti Ros
Bahan-bahan
500gm beras pulut
1 sudu teh garam
350ml santan sederhana pekat
2 helai daun pandan
Pewarna merah
1 sudu besar sirap rose
Daun pisang secukupnya - di layur
Cara-cara :
Rendam pulut bersama pewarna merah selama 2 jam, Toskan.
Kemudian kukus bersama daun pandan selama 25 minit atau setengah masak.
Angkat dan pindahkan ke dalam bekas. Gaulkan dengan santan, sirap rose dan garam.
Kukus semula selama 20 minit sehingga masak.
Ambil sedikit pulut, letak inti kelapa manis dan bungkus di dalam daun pisang.
Inti Kelapa Manis
1/2 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula melaka
1 sudu besar gula kasar
2 - 3 sudu air
1 sudu besar tepung pulut
Satukan semua bahan dan masak di atas non-stick pan sehingga agak kering dan masukkan satu sudu tepung pulut atau tepung gandum untuk melekatkan inti.
Pulut Inti Ros
Pulut Inti Ros shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi