22 Sept 2016 0 comments

Cucur Pisang / Cekodok Pisang

Cucur Pisang / Cekodok Pisang -

Cucur Pisang / Cekodok Pisang

Bahan-bahan:
10 biji pisang emas atau berangan
1/2 sudu teh soda bicarbonat
3/4 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :

Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonat hingga hancur.
Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati.  Rehatkan 30 minit.
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas.
Jangan di goreng terlalu banyak sekaligus kerana cucur akan kembang.
Goreng hingga keperangan.

Cucur Pisang / Cekodok Pisang


Cucur Pisang / Cekodok Pisang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Sept 2016 0 comments

Ubikayu Goreng Merekah

Ubikayu Goreng Merekah -

Ubikayu Goreng Merekah

Bahan-bahan
1/2kg ubikayu kuning - potong 1 1/2in
3 ulas bawang putih - di ketuk
1 sudu teh biji ketumbar - jika suka
Air ais secukupnya untuk merendam
Minyak untuk mengoreng

Penyediaan :
Rebus ubikayu dengan biji ketumbar dan bawang putih hingga separuh masak, tapi jangan sampai lembik.
Kemudian rendam di dalam air ais hingga merekah.  Keluarkan bawang dan biji ketumbar.
Toskan dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga keperangan.

Ubikayu goreng merekah juga boleh di hidang bersama parutan keju atau di makan begitu saja. Bahagian kulit luarnya rangup dan isinya sangat lunak dan lembut.  Perisa dari bawang putih dan ketumbar menambahkan kelazatan resipi ubikayu goreng yang ringkas ini.

Ubikayu Goreng Merekah



Ubikayu Goreng Merekah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;