6 Feb 2017 0 comments

Puding Sago Fruity Tutty

Puding Sago Fruity Tutty -

Puding Sago Fruity Tutty

Bahan-bahan
1/2 cawan sago kecil
1 liter air
1/3 cawan jagung tin (whole kernel)

Sirap Gula
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
2 helai daun pandan

Satukan gula pasir, air dan daun pandan.  Masak hingga gula larut.  Biarkan sejuk.

Santan
1 cawan santan pekat (kotak)
1/4 cawan air
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar tepung beras

Satukan santan, air, garam dan tepung beras.  Tapis ke dalam periuk dan masak hingga nampak pekat.
Sejukkan dahulu.

Buah-buahan pilihan :  Cantalope, melon, tembikai, pisang, kiwi, manga, blueberry, buah naga, nangka - potong atau scoop

Cara-cara :
Cuci sagu dan toskan.  Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan sagu.  Masak hingga sagu menjadi jernih.  Angkat dan toskan ke dalam penapis.
Kemudian alirkan air paip ke atas sagu dan bilas beberapa kali sehingga kanjinya hilang.
Toskan sekali lagi kemudian gaulkan dengan jagung.
Masukkan ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.  Simpan di dalam peti sejuk.

Penyediaan Puding
Sudukan sago ke dalam mangkuk atau gelas, tuang sedikit sirap gula dan santan.
Kemudian hias dengan buah-buahan pilihan.
Boleh tambah ketulan ais jika suka.

Puding Sago Fruity Tutty


Puding Sago Fruity Tutty shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Feb 2017 0 comments

Cucur Udang Rangup

Cucur Udang Rangup -

Cucur Udang Rangup
Sumber :  Daku Amat / FB LinaZubir

Bahan-bahan
500gm atau 2 cawan tepung gandum.
1 biji telur.
1/2 paket yis segera - dicampur bersama 1 sudu gula dan ½ cawan air suam.
1 - 1/2 cawan Air - ikut anggaran untuk bancuhan cucur
1 sudu kecil garam.
Sedikit serbuk kunyit.
1 biji bawang besar - dihiris.
200gm taugeh atau 1 genggam taugeh - cuci dan toskan kemudian diramas sedikit.
20 ekor udang berkulit keras, saiz sederhana - cuci dan toskan. Kemudian lap kering dengan 'tissue' dapur.
10 tangkai kucai - potong kecil.
1 biji cili merah - dihiris nipis.
Minyak untuk menggoreng.

Bahan-Bahan Untuk Sos Cili 
5-6 biji cili merah.
3 ulas bawang putih - dikisar dengan 1/2 cawan air.
1/4 cawan cuka makan JALEN.
1/3 cawan gula atau secukup rasa.
1/4 camca teh garam.

Cara Penyediaan :
Campurkan yis bersama air suam dan gula. Biarkan sehingga ia berbuih.
Dalam mangkuk besar, masukkan tepung, serbuk kunyit dan garam. Kemudian digaul rata.
Kemudian pecahkan telur dan masukkan bancuhan yis tadi bersama air.
Gaul sehingga sebati dan masukkan sayur-sayuran. Biarkan sebentar sehingga bancuhan nampak berbuih.
Panaskan dan goreng dalam minyak yang banyak hingga gorengan terendam.
Rendamkan sudip besi kedalam minyak panas selama 2 minit.  Tinggalkan sedikit minyak panas di dalam sudip.
Kacau adunan, kemudian cedok dan isikan ke dalam senduk panas tadi hingga hampir penuh dan lingkarkan seekor udang atasnya.
Rendam di dalam minyak dan goyang-goyangkan adunan cucur sehingga tertanggal dari sudip.
Perhatikan cucur sehingga kuning keemasan , angkat untuk tos minyak.

Untuk Sos Cili :
Masukkan cili yang telah dikisar bersama bawang putih ke dalam periuk.
Masukkan gula dan garam. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga mendidih dan pekat.
Tuang cuka makan, kacau dan masak sekejap lagi.
Rasakan  masam, manis pedas, matikan api. Hidangkan bersama cucur udang tadi.

Rahsia Masak Cucur Enak :

1. Jangan guna air panas untuk membancuh yis kerana ini akan ‘membunuh’ yis. Apabila anda mencampur gula ke dalam bancuhan yis, itu bagi mengaktifkannya. Bila naik berbuih, maknanya yis ‘hidup’ dan boleh digunakan.

2. Untuk menjadikan cucur udang rangup, pastikan anda menggunakan sudip atau senduk yang leper supaya bahagian tepi cucur boleh menjadi lebih 'crispy'.

3. Goreng cucur dalam minyak sederhana panas untuk cucur yang rangup. Minyak yang tidak panas akan menyebabkan bancuhan cucur 'masuk minyak' dan minyak yang terlalu panas pula akan membuatnya menjadi hangit.

Cucur Udang Rangup


Cucur Udang Rangup shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;