5 Aug 2017 0 comments

Kari Kambing

Kari Kambing -

Kari Kambing
Sumber : kakinakl.com

Bahan-bahan
1kg daging kambing, potong kecil
8 biji bawang merah*
6 biji bawang putih*
2 inci halia*
4 sudu besar kari daging babas

Tumbuk atau pun kisar semua bahan bertanda * dan perap bersama daging selama 1 jam.

Bahan Tumis
2 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
3 biji bunga lawang
1 biji bawang besar-di hiris
2 biji bawang kecil-dihiris
2 biji bawang putih-dihiris
2-3 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari babas
Minyak jagung/minyak sayur/minyak sapi/mentega/minyak kelapa sawit secukupnya
Air dalam 2 cawan

Bahan-Bahan
1 cawan susu cair*
6-8 biji limau kasturi-ambil jus*(campurkan bersama)
2 biji ubi kentang-potong 4
garam secukupnya

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis dan masukkan bawang yang telah di hiris bersama daun kari. Biarkan sampai layu.
  2. Masukkan pulak daging kambing yang telah di perap dan kacau sebentar.
  3. Masukkan 2 sudu besar rempah kari daging dan ratakan dan kacau selalu.
  4. Setelah itu masukkan 2 cawan air dan ubi kentang.
  5. Biarkan daging empuk dengan menggunakan api perlahan (akak masukkan dalam pressure cooker)
  6. Setelah daging empuk baru masukkan susu masam dan garam. Tambah air lagi jika perlu.
  7. Gaul rata dan rasa dulu sebelum di padam api.
  8. Hidang bersama nasi minyak, briyani atau nasi putih.

Kari Kambing


Kari Kambing shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Jul 2017 0 comments

Nasi Minyak / Ghee Rice

Nasi Minyak / Ghee Rice -

Nasi Minyak / Ghee Rice

Bahan-bahan
3 cawan beras Basmati
3 sudu besar yoghurt, jika suka
3 tangkai daun ketumbar, cincang kasar
1 cawan susu cair / susu sejat
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Bahan Hiris
5 ulas bawang merah, dimayang
2 ulas bawang putih, ketuk dan cincang halus
2 cm halia, ketuk dan cincang halus
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis

Rempah Kasar
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
1 sudu kecil bunga cengkih
1 sudu kecil buah pelaga
3 helai daun pandan, simpul

Hiasan :  Bawang goreng, daun ketumbar, gajus goreng, kismis

Penyediaan :

  1. Cuci beras hingga bersih.  Rendam selama 1 jam.  Kemudian toskan.
  2. Dalam kuali kecil, panaskan minyak sapi, tumis bahan hiris hingga kekuningan.  Masukkan rempah kasar dan daun pandan, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan beras yang di toskan dan kacau rata selama 5 minit.
  4. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi letrik, masukkan yogurt di ikuti susu sejat, air, garam, gula dan daun ketumbar.  Gaul rata,
  5. Masak seperti biasa.  Apabila nasi telah masak, gemburkan nasi menggunakan garpu perlahan-lahan supaya nasi tidak patah,
  6. Tabur bawang goreng, kismis dan gajus goreng.
  7. Sedia di hidang bersama kuah kari, kerutup atau kurma.


Nasi Minyak / Ghee Rice


Nasi Minyak / Ghee Rice shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;