28 Mar 2018 0 comments

Nasi Ayam Hainan

Nasi Ayam Hainan -

Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan
2 keping paha ayam
1 ikat daun bawang, simpul
1 inci halia ketuk
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 liter air

Air ais untuk merendam
Cara-cara :
  1. Satukan air, daun bawang, garam dan halia.  Masak hingga mendidih.
  2. Celup ayam sebentar, kemudian angkat untuk mengelakkkan ayam mengecut jika terus di masukkan dalam air mendidih.
  3. Masukkan kembali ayam ke dalam periuk.  Masak dengan api sederhana selama 10 minit dan tutup periuk.
  4. Perlahankan api dan biarkan ayam mereneh selama 15 minit.
  5. Angkat ayam dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.  Rendam selama 1/2 jam.
  6. Ketepikan stok rebusan ayam untuk nasi dan sup.
Bahan Nasi
2 pot beras, cuci dan toskan
3 1/2 cawan air rebusan ayam
1 inci halia, ketuk
2 ulas bawang putih, ketuk
1 batang serai, ketuk
2 helai daun pandan
2 sudu besar marjerin / mentega
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil serbuk pati ayam

Cara-cara :
  1. Panaskan marjerin dan minyak, tumis bawang, halia, serai dan daun pandan hingga naik bau.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga bergaul rata.
  3. Alihkan nasi ke dalam periuk dan tambahkan air rebusan dan serbuk pati ayam.
  4. Masak nasi menggunakan periuk nasi letrik atau boleh di kukus selama 20 minit.

Sos Cili
8 tangkai cili merah, potong
6 ulas bawang putih, hiris
1 1/2 inci halia, hiris
1 batang serai, hiris halus
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
5 sudu besar cuka makan
1/3 cawan air rebusan ayam

Cara-cara :
Kisar cili, bawang, halia, serai dan air rebusan hingga halus.
Masukkan cuka, gula dan garam secukupnya.

Sos Kicap
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 sudu besar minyak untuk menumis
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar gula
1/3 cawan air rebusan ayam
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air

Cara-cara :
Tumis bawang putih hingga perang.
Masukkan air rebusan, sos tiram, kicap cair dan gula.
Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
Sesuaikan kepekatannya.

Sup
Didihkan baki air rebusan, tambah kiub ayam.
Boleh tambah carrot, fish ball jika suka.
Hidang dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.

Nasi Ayam Hainan


Nasi Ayam Hainan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Mar 2018 0 comments

Thai Red Rubies / Tub Tim Grob

Thai Red Rubies / Tub Tim Grob -

Thai Red Rubies / Tub Tim Grob

Bahan-bahan
15 biji water chestnut (sengkuang cina)
1 sudu kecil pewarna merah atau yang di sukai
1 cawan tepung ubi kayu

Bahan Sos Santan
200 ml (1 kotak kecil) santan KARA
100 ml air
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu kecil tepung beras

(Masak hingga mendidih dan pekat)

Bahan Sirap
1/2 cawan gula pasir atau gula melaka
1 cawan air
1 helai daun pandan

(Masak hingga gula larut, ketepikan)

Ais secukupnya, di kisar hancur dan simpan di dalam peti sejuk.

Cara-cara :
  1. Kupas sengkuang dan potong kiub kecil.  
  2. Rendam dalam pewarna hingga sebati.  Toskan.
  3. Gaul sengkuang ke dalam tepung ubi hingga bersalut rata.
  4. Ayak untuk mengeluarkan lebihan tepung.
      
  5. Masak air hingga mendidih, masukkan sengkuang dan masak hingga timbul dan jernih.
  6. Angkat dengan penapis, toskan kemudian masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk dari peti ais. 
  7. Biarkan terendam selama 10 minit, kacau perlahan-lahan supaya tidak melekat.
  8. Untuk menghidang, masukkan ais kisar ke dalam mangkuk atau gelas. 
  9. Tuang sirap gula, letak biji delima (toskan dulu) dan tuang santan ke atasnya.
  10. Boleh di tambah lain-lain bahan seperti jagung, nangka atau kelapa muda.

Thai Red Rubies / Tub Tim Grob


Thai Red Rubies / Tub Tim Grob shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;