29 Mar 2018 0 comments

Lemon Chicken

Lemon Chicken -

Lemon Chicken
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Perap
2 ketul paha ayam, ambil isinya
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil halia kisar
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Gaul isi ayam bersama serbuk lada putih, garam dan halia kisar.
  2. Perap di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
  3. Satukan tepung jagung, tepung gandum dan baking soda di dalam mangkuk.
  4. Keluarkan ayam dan gaul bersama telur hingga rata.
  5. Celup ke dalam campuran tepung dan salut hingga rata.
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga timbul.
  7. Jangan goreng terlalu lama, nanti isi ayam menjadi keras.
  8. Angkat dan toskan.


Sos Lemon
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1/4 cawan jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air

Cara-cara :
  1. Panaskan kuali, cairkan mentega dan masukkan air.
  2. Tambah jus lemon, gula dan parutan kulit lemon.
  3. Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
  4. Sesuaikan kepekatannya.
  5. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
  6. Tabur sedikit parutan kulit lemon sebagai hiasan.


Lemon Chicken





Lemon Chicken shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style -

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana
1/3 cawan tepung jagung

Cara :
Cuci ikan, belah bahagian bawah, dari kedua arah.  Tulang ikan berada di tengah.
Keringkan ikan di atas tisu dapur.
Salutkan ikan dengan tepung jagung hingga rata, kemudian goreng hingga garing.
Angkat dan masukkan ke dalam pingan hidangan.  Ketepikan.

Bahan Hiris 
1 labu bawang merah besar
3 tangkai cili padi hijau, jika suka pedas boleh tambah
1 tangkai cili hijau
3 tangkai daun bawang, potong 1 in panjang
1/2 in halia muda
1/2 batang carrot jika suka

Bahan Kisar halus
3 hiris halia
3 tangkai daun bawang

Bahan Perasa
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1 1/2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar minyak wangi (minyak bawang putih)
1 sudu kecil bawang putih goreng
1 sudu besar gula

Hiasan :  Potongan daun ketumbar

Cara-cara :
Gaul bahan hiris bersama bahan kisar dan bahan perasa hingga rata.
Letak di atas ikan goreng, sedia di hidangkan dan tidak perlu di masak.

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style



Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;