Lemon Chicken
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Perap
2 ketul paha ayam, ambil isinya
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil halia kisar
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
- Gaul isi ayam bersama serbuk lada putih, garam dan halia kisar.
- Perap di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
- Satukan tepung jagung, tepung gandum dan baking soda di dalam mangkuk.
- Keluarkan ayam dan gaul bersama telur hingga rata.
- Celup ke dalam campuran tepung dan salut hingga rata.
- Panaskan minyak dan goreng hingga timbul.
- Jangan goreng terlalu lama, nanti isi ayam menjadi keras.
- Angkat dan toskan.
Sos Lemon
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1/4 cawan jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air
Cara-cara :
- Panaskan kuali, cairkan mentega dan masukkan air.
- Tambah jus lemon, gula dan parutan kulit lemon.
- Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
- Sesuaikan kepekatannya.
- Masukkan isi ayam dan gaul rata.
- Tabur sedikit parutan kulit lemon sebagai hiasan.
Lemon Chicken
Lemon Chicken shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi