30 Mar 2018 0 comments

Oats Butter Prawn

Oats Butter Prawn -

Oats Butter Prawn
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm udang
1 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cuci udang dan toskan.  Gaul bersama tepung jagung hingga rata.
Ayak untuk mengeluarkan lebihan tepung.
Panaskan minyak dan goreng udang sebentar tapi jangan terlalu lama.
Angkat dan toskan.

Bahan Tumis
2 tangkai daun kari, lurut daunya
3 sudu besar oats
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 batang serai, hiris halus
3 tangkai cili padi, hiris kecil
1 biji telur, kocok ringan
4 sudu besar marjerin / mentega

Cara-cara :
Satukan di dalam mangkuk, daun kari, oats, serbuk pati ayam, serai dan cili hiris.
Dalam kuali, panaskan mentega hingga cair,
Tuang telur dan kacau tanpa henti dengan belakang senduk hingga bertali.
Masukkan campuran oats dan udang goreng tadi, kacau rata.
Angkat dan toskan dengan penapis hingga minyak kering.
Masukkan ke dalam pingan hidangan.

Oats Butter Prawn


Oats Butter Prawn shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Mar 2018 0 comments

Lemon Chicken

Lemon Chicken -

Lemon Chicken
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Perap
2 ketul paha ayam, ambil isinya
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil halia kisar
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Gaul isi ayam bersama serbuk lada putih, garam dan halia kisar.
  2. Perap di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
  3. Satukan tepung jagung, tepung gandum dan baking soda di dalam mangkuk.
  4. Keluarkan ayam dan gaul bersama telur hingga rata.
  5. Celup ke dalam campuran tepung dan salut hingga rata.
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga timbul.
  7. Jangan goreng terlalu lama, nanti isi ayam menjadi keras.
  8. Angkat dan toskan.


Sos Lemon
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1/4 cawan jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air

Cara-cara :
  1. Panaskan kuali, cairkan mentega dan masukkan air.
  2. Tambah jus lemon, gula dan parutan kulit lemon.
  3. Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
  4. Sesuaikan kepekatannya.
  5. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
  6. Tabur sedikit parutan kulit lemon sebagai hiasan.


Lemon Chicken





Lemon Chicken shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;