31 Mar 2018 0 comments

Nasi Ayam Claypot

Nasi Ayam Claypot -

Nasi Ayam Claypot
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Nasi
1 pot beras, cuci
2 1/2 cawan air
Periuk Claypot

Bahan Perapan Ayam
2 keping paha ayam, potong saiz kecil
1/2 in halia, hiris halus
3 keping cendawan hitam, rendam, hiris
1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar ketulan ikan kering tenggiri

Bahan Sos Kicap
1 sudu kecil kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar minyak bawang putih
setitis minyak bijan

Hiasan :  potongan daun bawang

Cara-cara :
Masak nasi dalam periuk claypot dengan api perlahan hingga air hampir kering.
Gaul semua bahan perapan ayam hingga rata kecuali ikan masin.
Apabila nasi hampir masak, tuang perapan ayam ke atas nasi bersama ketulan ikan kering.
Tutup dengan penutup periuk dan masak dengan api sederhana.
Apabila ayam telah masak tuang sos kicap di atasnya hingga rata
Tutup periuk dan masak dengan api perlahan selama 8-10 minit lagi.
Angkat penutup periuk dan tabur dengan potongan daun bawang.
Sedia di hidangkan.

Nasi Ayam Claypot






Nasi Ayam Claypot shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Grill Kway Teow Daging

Grill Kway Teow Daging -

Grill Kway Teow Daging
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus kway teow, cuci dan toskan
1 cawan taugeh
3 tangkai daun kuchai, potong 1 in
1 biji telur
100gm daging lembu
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar minyak masak

Bahan Perasa
3 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap seasoning

Cara-cara :
  1. Daging di hiris nipis, gaul bersama tepung jagung hingga rata.
  2. Masukkan lada putih, kicap cair dan minyak, gaul hingga sebati.  Perap sebentar.
  3. Panaskan kuali, masukkan  minyak dan tumis bawang putih hingga perang.
  4. Masukkan daging perap dan masak hingga daging berubah warna.
  5. Masukkan kway teow, masak dengan api besar hingga kway teow menjadi mengerutu dan terbakar.
  6. Kemudian masukkan semua bahan-bahan perasa dan gaul rata.
  7. Kosongkan tengah kuali, pecahkan telur dan tutup dengan kway teow.
  8. Biarkan sebentar sehingga telur masak.
  9. Kemudian gaulkan telur bersama kway teow hingga rata.
  10. Letak taugeh dan daun kuchai, kacau sebentar dan angkat.
  11. Hidang bersama jeruk cili hijau.

Grill Kway Teow Daging


Grill Kway Teow Daging shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;