12 Oct 2018 0 comments

Puteri Mandi Keledek Ungu

Puteri Mandi Keledek Ungu -

Puteri Mandi Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kelapa Sira

1/2 cawan gula melaka atau gula merah
1 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam

Cara-cara :
  1. Masukkan air, gula, daun pandan dan garam ke dalam periuk.
  2. Apabila gula larut, masukkan kelapa parut dan kacau hingga sebati.
  3. Masak dengan api kecil hingga hampir pekat.
  4. Tutup api, keluarkan daun pandan dan ketepikan.

Bahan Doh Keledek
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam
Sedikit air rebusan ubi

Cara-cara :
  1. Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
  2. Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
  3. Lecek keledek hingga halus.
  4. Gaulkan keledek bersama tepung pulut, tepung ubi dan garam.
  5. Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
  6. Bulat2 doh dan tekan dengan ibu jari di tengahnya.
  7. Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih.
  8. Masukkan doh tadi dan masak hingga terapung.
  9. Toskan dan masukkan ke dalam kelapa sira, gaul rata.
  10. Sedia di hidangkan.

Puteri Mandi Keledek Ungu



Puteri Mandi Keledek Ungu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Oct 2018 0 comments

Lepat Ubikayu Mudah

Lepat Ubikayu Mudah -

Lepat Ubikayu Mudah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi Chef Ruzita

Bahan-bahan
1/2 kg parutan ubi kayu
3 sudu besar gula pasir
3 keping gula melaka, racik halus
1/4 cawan air
1/2 cawan santan pekat

Daun pisang potong 13cm x 9cm, di layur api

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan parutan ubikayu ke dalam periuk non-stick.
  3. Satukan gula pasir, gula melaka dan air, masak hingga gula larut.
  4. Masukkan santan dan kacau sebati. 
  5. Tuang ke dalam parutan ubikayu dan gaul hingga rata.
  6. Masak dengan api perlahan, sentiasa di kacau hingga adunan hampir pekat.
  7. Tutup api dan whisk hingga rata supaya tidak berketul.
  8. Letak 1 sudu besar adunan di atas daun pisang.
  9. Lipat dan susun di dalam pengukus.
  10. Kukus selama 15 minit.
  11. Sejukkan sebelum di hidangkan.


Lepat Ubikayu Mudah


Lepat Ubikayu Mudah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;