11 Oct 2018 0 comments

Lepat Ubikayu Mudah

Lepat Ubikayu Mudah -

Lepat Ubikayu Mudah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi Chef Ruzita

Bahan-bahan
1/2 kg parutan ubi kayu
3 sudu besar gula pasir
3 keping gula melaka, racik halus
1/4 cawan air
1/2 cawan santan pekat

Daun pisang potong 13cm x 9cm, di layur api

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan parutan ubikayu ke dalam periuk non-stick.
  3. Satukan gula pasir, gula melaka dan air, masak hingga gula larut.
  4. Masukkan santan dan kacau sebati. 
  5. Tuang ke dalam parutan ubikayu dan gaul hingga rata.
  6. Masak dengan api perlahan, sentiasa di kacau hingga adunan hampir pekat.
  7. Tutup api dan whisk hingga rata supaya tidak berketul.
  8. Letak 1 sudu besar adunan di atas daun pisang.
  9. Lipat dan susun di dalam pengukus.
  10. Kukus selama 15 minit.
  11. Sejukkan sebelum di hidangkan.


Lepat Ubikayu Mudah


Lepat Ubikayu Mudah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
10 Oct 2018 0 comments

Steamboat & Grill

Steamboat & Grill -

Steamboat & Grill
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Sup Steamboat Jernih
1/2 kg tulang ayam
1 1/2 liter air
1 sudu besar stock ayam
1 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
3 ulas bawang putih - ketuk
Akar daun ketumbar
1 batang saleri, potong
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Sup Steamboat Tomyam
Untuk sup tomyam tambah thai cili paste, jus limau, sos ikan dan kiub tomyam dalam sup jernih

Bahan-bahan Steamboat
Makanan sejuk beku, Crabstick, Fishball, Fishcake
Sayuran Kangkung, Sayur Bok Choy, Cendawan Enoki, Jagung
Tauhu
Makanan laut, Sotong, Ketam, Udang, Kepah, Lala, Kerang dan lain-lain
atau boleh di pelbagaikan dengan bahan-bahan lain.

Bahan-bahan Grill
Hirisan Daging dan Ayam (perap dengan sedikit kicap cair, sos tiram dan serbuk lada putih)
dan Makanan Seafood

Cara-cara 
  1. Cuci dan rebus tulang sehingga mendidih selama 3-5 minit.
  2. Kemudian toskan semua airnya untuk membuang kotoran dan lemak.
  3. Cuci tulang bersih supaya sup menjadi jernih.
  4. Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan air secukupnya. 
  5. Masukkan bahan-bahan lain dan rebus hingga mendidih.
  6. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
  7. Tutup api, keluarkan bahan-bahan dalam sup tadi.
  8. Kemudian masukkan bahan-bahan steamboat dan sayuran yang di sukai.
  9. Boleh di makan bersama mee atau bihun.


Steamboat & Grill


Steamboat & Grill shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;