23 Oct 2018 0 comments

Bingka Ubikayu Cheese

Bingka Ubikayu Cheese -

Bingka Ubikayu Cheese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  Alongroz

Bahan-bahan
250 gm cream cheese
250 gm gula pasir
2 biji telur A, kocok ringan
800 gm parutan ubikayu - tapis airnya
400 ml Santan pekat
Pewarna kuning

Loyang 8in di gris dengan mentega

Cara-cara :
Pukul cream cheese dan gula sehingga rata.
Masukkan telur satu persatu sambil diputar rata.
Masukkan ubikayu dan santan dan gaul sebati,
Bakar suhu 170C selama 1 jam 30 min atau sehingga masak.
Sejukkan sebelum di potong.

Bingka Ubikayu Cheese


Bingka Ubikayu Cheese shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Oct 2018 0 comments

Kraker Keledek Goreng

Kraker Keledek Goreng -

Kraker Keledek Goreng
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
20 keping biskut Kracker
250 gm keledek ungu (rebus)
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu makan mentega cair
1/2 sudu teh esen vanila
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Haluskan keledek dengan garpu.
Tambahkan tepung, susu pekat, mentega dan esen vanila.  Gaul rata.
Ambil sekeping kraker, isi dengan adunan keledek di tengahnya.
Tutup dengan sekeping lagi kraker,  tekan dan padatkan.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Bila betul-betul panas, kecilkan api
Masukkan biskut dan goreng sebentar hingga Kraker keperangan.
Boleh di bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga keperangan.

Kraker Keledek Goreng



Kraker Keledek Goreng shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;