6 Dec 2018 0 comments

Biskut Scones

Biskut Scones -

Biskut Scones
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe Gemma

Bahan-bahan (12 biji)
680 gm tepung naik sendiri (4 2/3 cawan)
170 gm mentega sejuk (3/4 cawan)
3 sudu kecil baking powder
113 gm gula pasir (1/2 cawan)
113 gm raisins/sultanas (1/2 cawan)
300 ml susu segar (1 1/4 cawan)
2 biji telur, kocok ringan

Cara-Cara :

  1. Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk besar,
  2. Potong dadu kecil mentega sejuk, masukkan terus ke dalam tepung.
  3. Ramas ringan dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  4. Masukkan raisins dan gula.
  5. Dalam mangkuk lain, kocok ringan telur dan susu hingga sebati.
  6. Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung dan gaul sehingga menjadi doh.
  7. Tabur sedikit tepung di atas papan canai dan canai doh 1 1 1/2 inci tebal.
  8. Terap dengan penerap bulat saiz 3 inci atau potong menggunakan pisau.
  9. Susun di atas dulang pembakar yang di alas kertas baking.
  10. Bakar pada suhu 210C selama 25-30 minit sehingga permukaannya keperangan.
  11. Hidang bersama jam, butter atau cream.


Nota :  Untuk mendapat biskut yang rapuh dan berongga di dalamnya, Doh jangan di padatkan sewaktu menguli atau mencanai.

Biskut Scones


Biskut Scones shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Pais Kembung Tempoyak

Pais Kembung Tempoyak -

Pais Kembung Tempoyak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
2 ekor ikan kembong
1/2 cawan tempoyak
3 helai daun kaduk dihiris halus
1 helai daun kunyit dihiris halus
1/2 kuntum bunga kantan dihiris halus
1 papan petai - jika suka
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumbuk Lumat :
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit

Bahan Pembalut :
2 helai daun kunyit
Daun pisang
Lidi untuk menyemak
Aluminium foil

Cara-cara :
Satukan bahan yang ditumbuk lumat bersama tempoyak. Gaul rata.
Kemudian masukkan bahan yang dihiris, garam dan gula secukup rasa.
Lumur bahan campuran tempoyak tadi pada ikan dengan rata.
Balut ikan dengan menggunakan daun kunyit serta daun pisang.
Cucuk lidi di atas dan bawah supaya bungkusan kemas.
Lapik aluminium foil dan bakar sehingga masak.
Enak di nikmati bersama nasi putih.

Sambal Air Asam
Air panas
1 sudu kecil pes asam jawa
3 tangkai cili padi, hiris
2 ulas bawang merah, hiris
2 biji limau kasturi, hiris nipis
Gula dan garam secukup rasa

Cara :
Bancuh pes asam jawa dan air panas
Masukkan gula dan garam secukup rasa
Masukkan hirisan bawang, limau dan cili
Gaul rata.

Pais Kembung Tempoyak


Pais Kembung Tempoyak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;