Udang Mentega Telur Masin / Salted Egg Butterprawn
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
500 gm udang sederhana
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 cawan tepung ubi
Minyak untuk menggoreng
Cuci udang, gunting belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
Kemudian gaulkan di dalam tepung dan serbuk pati ayam hingga bersalut rata.
Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
Tos dan ketepikan dulu.
Bahan Tumis
2 sudu besar mentega atau marjerin
2 sudu besar bawang putih cincang
2 sudu besar pes telur masin atau 3 kuning telur masin rebus, haluskan
3 tangkai cili padi, potong kecil
2 tangkai daun kari
Cara-cara :
Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan telur masin dan kacau hingga rata.
Tambah daun kari dan cili.
Akhir sekali masukkan udang yang di goreng tadi.
Kacau hingga bersalut rata dan sedia di hidangkan.
Udang Mentega Telur Masin / Salted Egg Butterprawn
Udang Mentega Telur Masin / Salted Egg Butterprawn shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi