1 Feb 2019 0 comments

Tauhu Krispi

Tauhu Krispi -

Tauhu Krispi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi by Inasusiato

Bahan-bahan :
12 keping tauhu putih
50 gm tepung gandum
1 sudu makan tepung ubi / tepung jagung
1 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ayam (optional)
1 cawan air (200ml)
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Tauhu di potong 4 setiap satu.
  2. Satukan tepung, tepung ubi, baking powder, garam, serbuk lada putih dan air aduk rata.
  3. Celup tauhu dalam adunan tepung dan masukkan ke dalam minyak yang betul-betul panas.
  4. Goreng hingga tauhu keperangan.
  5. Ambil 1/2 cawan lebihan adunan tepung dan siram merata ke atas tauhu.
  6. Goreng sehingga adunan keperangan dan melekat pada tauhu.
  7. Lakukan siraman 2 - 3 kali. Apabila adunan keperangan, angkat dan toskan.
Nota :
* Goreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas dengan api sedang saja.
* Sebelum adunan dimasukkan tauhu mesti keperangan dan kering,  setelah kering baru di siram dengan adunan tepung seterusnya.
* Lakukan siraman sedikit sedikit dan di ulang siraman 2 - 3 kali.
* Fungsi Baking powder membuat tahu krispi lebih lama.
Tauhu Krispi


Tauhu Krispi shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Jan 2019 0 comments

Kuih Qasidah

Kuih Qasidah -

Kuih Qasidah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
10 ulas bawang merah, mayang
minyak untuk menggoreng

Goreng bawang hingga keperangan, angkat dan toskan.
Ketepikan 1 sudu besar minyak bawang untuk adunan

Adunan Tepung :
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan santan pekat segar
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur B
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak gorengan bawang
2 sudu besar minyak sapi
Sedikit pewarna kuning

Daun pisang, potong kecil untuk alas kuih
Penyepit

Cara-cara :
  1. Gaul rata semua bahan kecuali daun pandan dan minyak sapi.
  2. Tapis ke dalam kuali non-stick dan masukkan daun pandan.
  3. Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga adunan berketul dan mula pekat.
  4. Masukkan minyak sapi dan kacau lagi sehingga adunan tidak melekat di kuali.
  5. Biarkan adunan suam, ambil sedikit adunan 30gm dan bentuknya bulat.
  6. Untuk membuat kelopak bunga, sepit mulai dari bawah hingga ke atas menggunakan penyepit.
  7. Susun di atas alas daun pisang dan tabur dengan bawang goreng dan renjisan minyak bawang.


Kuih Qasidah


Kuih Qasidah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;